Vučić i Mogherini za nove načine u rješavanju problema Srbije i Kosova

Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup, rekla je Federica Mogherini (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini saglasili su se u utorak navečer da pronađu nove načine kako bi nastavili s radom i rješavanjem problema između Srbije i Kosova mirnim putem.

Mogherini je poručila nakon susreta u Beogradu da se “ono što se dogodilo u ponedjeljak ne smije ponoviti”.

“Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup”, rekla je ona, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Vučić i Mogherini sastali su se kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, uz posredovanje EU-a, navodi se u saopćenju.

Visoka predstavnica EU-a izrazila je žaljenje zbog događaja u ponedjeljak u Mitriovici, kada je policija privela i deportirala u Srbiju Direktora KiM u Vladi Srbije Marka Đurića.

Dijalog nema alternativu

Đurić je priveden na sjeveru Mitrovice nakon što je na Kosovo, prema informacijama iz Prištine, ušao mimo službenog prijelaza.

“Ono što se dogodilo jučer ne smije se ponoviti. Unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup”, istakla je Mogherini.

Dvoje sagovornika, navodi se, saglasili su se da pronađu nove načine kako bi nastavili s radom i rješavanjem problema između Srbije i Kosova mirnim putem.

Vučić i Mogherini konstatirali su da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka EU.

Sastanak predsjednika Srbije i šefice evropske diplomatije počeo je oko 19:00 sati i trajao je više od dva sata.

Mogerini je došla samo u Beograd, nije bila u Prištini, ali je u ponedjeljak navečer telefonski razgovarala i s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, kada su se saglasili o neophodnosti snižavanja tenzija, jer dijalog nema alternativu.

Očuvanje mira od suštinskog značaja

Vučić je izjavio da je sa šeficom evropske diplomatije imao otvoren razgovor, da je iznio viđenje čitave situacije i da se više nigdje ne pominju “obe strane”.

Ukazao sam na činjenice, i to je najvažnije, rekao je on za Radio-televiziju Srbije i dodao da je interes Srbije da očuva mir i stabilnost, a to može samo tako da ne ugrožava sigurnost i bezbjednost Srba na Kosovu.

On i Mogherini su se saglasili da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost te da je uvjeren da se ljudi na Kosovu danas sigurnije osjećaju, prenosi Tanjug.

Dodao je da je večeras imao razvoror i s američkim diplomatom Wessom Mitchelom i da im je zajedničko da je očuvanje mira od suštinskog značaja.

“Izašli smo iz ovoga tako da je šteta po naš narod na Kosovu minimalna”, kazao je predsjednik Srbije.

“U moje vreme neće biti srpskih poraza”, podvukao je Vučić.

Izvor: Agencije