Vučić i Hoti održali videosamit s Merkel i Macronom

Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu na organizaciji samita (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti su u petak učestvovali na videokonferenciji čiji su domaćini bili predsjednik Francuske Emmanuel Macron i kancelarka Njemačke Angela Merkel.

U razgovorima su učestvovali i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. 

Dijalog s Kosovom u Briselu, planiran za nedjelju, odložen je za četvrtak, izjavio je Vučić poslije videosamita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Kosovo je izašlo s maksimalističkim zahtjevima.

“Verujem da će Nemačka i Francuska izaći sa svojim zajedničkim, predsedničkim saopštenjem, pošto je bilo stvari oko kojih nismo imali isto viđenje”, rekao je on novinarima u Parizu, prenosi Tanjug.

Istakao da je delegacija Kosova izašla sa svojim zahtjevima, koje je nazvao “spiskom lepih želja, pošto Srbija ne prihvata nikakve ultimatume i naređenja“, te predočio novinarima šta je to što Kosovo traži.

Dijalog odgođen za četvrtak

“To su očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova, trajno uzajamno priznanje, a ne model dve Nemačke, članstvo u Ujedinjenim nacijama i da druge evropske zemlje priznaju Kosovo. A tek onda će da se bave pitanjem nestalih i ratne štete”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je na to poručio da je svaki razgovor potpuno besmislen ako su ti zahtjevi smisao svega.

“Spremni smo da razgovaramo o svim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, roba, kapitala, ali da ne prihvatamo ultumatume. To nije moguće i realno”, kazao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost Merkel i Macronu na organizaciji samita i trudu i naporu da dovedu dvije strane za sto i pokažu posvećenost rješavanju problema.

Vučić je rekao da je težak put pred Srbijom, ali da neće biti lako ni onima kojim misle da će Srbiji uzeti sve, a da ona ne dobije ništa.

Predsjednik Srbije je saopćio da dijalog neće, kao što je bilo planirano, biti nastavljen u nedjelju u Briselu.

“Sada se sve promenilo – u nedelju ćemo da imamo videokonferenciju, a nastavak dijaloga je planiran za četvrtak u Briselu, uz učešće obe delegacije”, rekao je on.

Izvor: Agencije