Vučić i Dačić traže prijevremene izbore

Članovi Predsjedništva Stefanović i Selaković rekli da očekuju da će Predsjedništvo podržati Vučićev prijedlog (Tanjug)

Vlada će na narednoj sjednici, uz obrazloženje, predložiti predsjedniku Srbije raspuštanje parlamenta Srbije i raspisivanje izbora za 16. mart, rekao je srbijanski premijer Ivica Dačić.

Dačić je, poslije sjednice Predsjedništva njegove Socijalističke partije Srbije (SPS), rekao novinarima da treba učiniti maksimum da vanredni izbori ne ugroze reforme u Srbiji, pregovore sa EU i dijalog sa Kosovom.

On je napomenuo da će, nakon što bude raspušten parlament, Vlada biti u tehničkom mandatu, ali da se to neće odraziti na političku stabilnost zemlje “što je poruka i za partnere iz inostranstva”. 

SNS podržao prijedlog Vučića

Predsjedništvo Srpske napredne stranke (SNS) podržalo je prijedlog o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, saopćio je Aleksandar Vučić. 

Vučić je rekao da nije želio prihvatiti ponudu Ivice Dačića da bude premijer bez izbora.

“Narod je taj koji treba da se opredeli za viziju i za program”, rekao je Vučić novinarima, poslije sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je prihvaćen njegov prijedlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Sjednica na kojoj su članovi tog stranačkog tijela odlučivali o Vučićevom prijedlogu počela je jutros nešto poslije 10 sati.

Vučić je jučer na izbornoj Skupštini naprednjaka rekao da će Predsjedništvo predložiti da se provjeri volja naroda na vanrednim parlamentarnim izborima i tom prilikom ukazao da je atmosfera u društvu takva da se ne može mnogo toga uraditi i u kojoj su promjene i reforme nemoguće.

Potpredsjednici SNS-a i članovi Predsjedništva Nebojša Stefanović i Nikola Selaković jučer su u izjavama novinarima rekli da očekuju da će Predsjedništvo podržati Vučićev prijedlog, kao i da će građani Srbije izaći na izbore istovremeno sa Beograđanima, odnosno 16. marta.

Ovo je prva sjednica Predsjedništva u novom sastavu, budući da je izborna skupština SNS-a jučer izabrala novo Predsjedništvo koje sada ima 28 članova.

Koalicioni partneri

O raspisivanju vanrednih izbora danas će biti riječi i na sjednici Glavnog odbora SDPS-a.

Predsjednik te stranke Rasim Ljajić rekao je Tanjugu da će se na toj sjednici definirati izborni štab i smjernice kampanje i utvrđena platforma za nastavak razgovora sa SNS.

“Načelno smo dobili koaliciju kada se radi o izborima u Beogradu i sada ćemo nastaviti razgovore vezane i za listu za republičke izbore” , rekao je Ljajić.

U danu kada će Predsjedništvo SNS donijeti odluku o izborima, bit će održana i sjednica Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije na kojoj će uvodno izlaganje podnijeti predsjednik Vojislav Koštunica.

Vanredni parlamentarni izbori tema su i današnje konferencije za novinare predsjednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Izvor: Agencije