Vučić: Hrvatska otvara Pandorinu kutiju

Aleksandar Vučić
Vučić: "U Srbiji može da se donese 500 zakona o tome šta je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili 'Oluji'" (EPA)

Donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje je Pandorine kutije, smatra srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je u utorak navečer u intervjuu za Radioteleviziju Srbije rekao da je taj zakon za Srbiju neprihvatljiv.

Prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji bi na cjelovit i jednostavniji način trebao regulirati sva njihova prava, primjerice, pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, strategiju za očuvanje zdravlja branitelja, uz otvaranje roka za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućavanje zaštite stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u srijedu se nalazi na dnevnom redu Hrvatskog sabora.

Kako prenose srbijanski mediji, Vučić je rekao da prijedlog tog zakona u kojem se Srbija navodi kao agresor otvara Pandorinu kutiju jer će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome što je učinjeno Srbima u Jasenovcu ili “Oluji”, prenosi Hina.

Vučić: ‘Volio bih da Hrvati obuju naše cipele’

“To je za nas neprihvatljivo. Voleo bih da Hrvati ponekad obuju naše cipele. Ja se stavljam u njihovu poziciju i razumem šta ih muči, ali bih zamolio da i oni razumeju probleme Srba i ono što Srbi neće da prihvate”, rekao je Vučić.

Srbijanskom je predsjedniku sporna hrvatska definicija o srpskoj agresiji u ratu te rečenica da je agresiju na Hrvatsku “izvršila Srbija, Crna Gora, Jugoslavenska narodna armija i paravojne postrojbe iz Bosne i Hercegovine uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj”.

Vučić je također rekao da se u Beogradu priprema Deklaracija o zaštiti Srba, koja će biti u skladu sa svim međunarodnim pravnim normama i neće ugrožavati ničiji teritorijalni integritet ili suverenitet.

Na pitanje je li Deklaracija potrebna Vučić je uzvratio: “Da li neko smatra da nije potrebna kada u Hrvatskoj živi 186.000 Srba, a svega 55.000 kaže da govori srpskim jezikom, kada je ćirilica ugrožena i u samoj Srbiji, kada u nekim drugim bivšim jugoslovenskim republikama broj Srba koji se tako izjašnjavaju opada? Ničiji teritorijalni integritet ne narušavamo. U čemu je problem, zašto bi smetalo to nekome?”

Na opasku da se o Deklaraciji govori kao o “srpskim halucinacijama” uzvratio je da o halucinacijama sigurno ne bi trebali i ne bi smjeli govoriti oni koji podižu spomenike osuđenim teroristima ili se pitaju gdje staviti ploču “Za dom spremni”, u Jasenovac ili u Novsku.

“Kod nas takvih fašističkih halucinacija nema”, rekao je Vučić i dodao da ih u Srbiji žestoko osuđuju i kad se pojave.

Govoreći o odnosima u regiji, rekao je da Srbija ima izvanredne odnose s Mađarskom i dobre odnose s Crnom Gorom, Makedonijom, Bugarskom i Rumunjskom.

Odnosi s Bosnom i Hercegovinom i Albanijom dobri su iako ne uvijek laki, a ni odnosi s Hrvatskom nisu loši, rekao je.

‘Ne bih se borio za Kosovo da je izgubljeno’

Vučić je puno govorio o Kosovu, naglasivši kako smatra da nema idealnog rješenja i da će biti neophodno naći kompromis jer “zamrznuti konflikt nije rešenje”.

Ipak, odbio je konstataciju da je Kosovo izgubljeno.

Kosovo nije “izgubljeno” kako neki tvrde jer, da je tako, ne bih se tako snažno i toliko borio za njega, poručio je Vučić.

“Ne bih se ovako i ovoliko za njega borio svakog dana”, rekao je Vučić komentirajući napise da je Kosovo izgubljeno i podsjetio da je bio najčvršći i najtvrđi u svim razgovorima o tom problemu, prenosi Tanjug. 

Dodao je da ugled Srbije raste i da je trenutačno viši nego što ga uživaju neke članice EU-a.

Izvor: Agencije