Vučić: Hrvatska i Srbija moraju imati bolje odnose

Aleksandar Vučić, Andrej Plenković
Vučić i Plenković učestvovali su na panelu o Zapadnom Balkanu, pa su imali priliku neformalno popričati (Patrik Macek / PIXSELL)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u Davosu da Hrvatska i Srbija moraju imati mnogo bolje odnose žele li opstati te da cijela regija mora prestati razmišljati o prošlosti i okrenuti se budućnosti.

“Ono što ne ide sjajno, zbog čega nisam srećan, jesu politički odnosi u regionu”, rekao je Vučić u izjavi za Hinu i HRT na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

“Tu uvek ima bezbroj problema, viška prošlosti i manjka razmišljanja o budućnosti, ali je to valjda karakteristika svih nas i to je ono što ćemo morati da menjamo”, rekao je Vučić, koji je ranije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem sudjelovao na panelu o Zapadnom Balkanu i imao s njim priliku neformalno razgovarati. 

Istaknuo je kako su ekonomski odnosi mnogo bolji od političkog stanja u regiji.

‘Manje razmišljati kako zabiti nož u leđa’

“Mislim da Srbi i Hrvati kao narodi, ne samo srpska i hrvatska država, bez obzira na emocije, koje nisu uvek dobre, moraju imati puno bolje odnose ukoliko želimo opstati jedni i drugi”, kazao je.

Naglasio je da obje zemlje imaju užasnu demografiju i da se vrlo mnogo građana iseljava.

“Ako želimo opstati, moraćemo zajedno raditi, moraćemo se približiti i to će se desiti”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Hrvati i Srbi naći puteve suradnje kada počnu manje razmišljati kako da “zabiju nož u leđa jedni drugima” i više se okrenu budućnosti.

“U to apsolutno verujem i ne zato što to govorim pred vama – to govorim svaki dan i u Beogradu.”

Za Srbiju su odnosi Beograda i Prištine, pak, goruće pitanje.

Kosovske carine

Naglasio je da je kosovsko uvođenje carina na robu iz Srbije suprotno svim europskim normama.

Kazao je da su mu u Davosu svi važni europski i svjetski akteri rekli da su protiv tih pristojbi.

“Da budem iskren, to je samo dodatni problem jer se onda pitam kako te takse opstaju.”

Među drugim problemima spomenuo je novu inicijativu SDA da ocijeni ustavnost naziva Republike Srpske.

Inicijativa u vezi s ustavnošću naziva Republika Srpska

“To je dejtonska kategorija, to je ustavna kategorija Bosne i Hercegovine i ne mogu to raditi i očekivati podršku sveta.”

Najava Stranke demokratske akcije (SDA) o pokretanju postupka ocjene ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine izazvala je burne reakcije u toj zemlji, uključujući osude iz međunarodne zajednice.

Predsjednik stranke Bakir Izetbegović u četvrtak je kazao kako je riječ o legitimnoj inicijativi, čiji je cilj ukloniti očitu diskriminaciju nesrba koji žive u Republici Srpskoj.

Izvor: Agencije