Vučić: Graditi dobre odnose s Bošnjacima

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je tokom posjete Sarajevu kako je njegov cilj osigurati dobre odnose s Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, jer je to, kako je rekao, ključ stabilnosti za cijelu regiju.

“Budućnost zapadnog Balkana, odnosno stabilnost ovog regiona počiva na dobrim i strateški uređenim odnosima između Srba i Bošnjaka”, kazao je Vučić novinarima nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem s kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji i zajedničkim nastupima Srbije i BiH na treća tržišta.

Dodao je da svaki novi razgovor sa predstavnicima BiH predstavlja novu vrijednost i korak bliže stvaranju drugačije i odgovornije klime i bolje i uspješnije saradnje.

“Atmosfera između nas je dobra, ali mora da bude još bolja i moramo da stvaramo istinsko poverenje. To zvuči kao priča koju neko drugi želi da čuje, da nije realna, ali oni koji me dobro poznaju, znaju da niti se koga plašim, niti izmišljam, niti imam potrebu da se pretvaram”, rekao je Vučić.

“Poštujem Bosnu, ali volim Srbiju, stabilnost moje zemlje je za mene najvažnija, a takvu stabilnost ne možemo da imamo ako imamo loše odnose sa Bošnjacima. Zato je najbolje da sednemo i dogovaramo se i da rešimo probleme za narednih sto godina.”

“Srbi i Bošnjaci žive zajedno, a ako to neko ne vidi i ne razume, kupiću mu naočare”, dodao je Vučić.

Najavljena zajednička sjednica vlada BiH i Srbije

Rekao je i da je sa Zvizdićem dogovorio da se u drugoj polovini godine održi zajednička sjednica vlada dvije države na kojoj će biti potpisan niz međudržavnih sporazuma.

„Razgovarali smo o saradnji u oblasti namenske industrije, turizma, o bezbednosnim pitanjima, borbi protiv terorizma”, istakao je Vučić.

Zvizdić je rekao da je sa premijerom Srbije konstatovao da nema spornih pitanja između dvije zemlje i da dijeli Vučićev stav da Srbija i BiH treba da preuzmu odgovornost za dalju budućnost regije.

“Međunacionalni dijalog i relaksiranje odnosa u regiji je preduslov društvenog razvoja, ako ostanemo rascjepkani, pogotovo u ekonomskom smislu, onda nemamo nikakve budućnosti”, rekao je Zvizdić.

Dogovoreno je, kazao je, da se nivo saradnje u oblasti sigurnosti podigne na najviši institucionalni nivo.

Odnosi se dobro razvijaju

Premijera Srbije u Sarajevu su primili i članovi Predsjedništva BiH pri čemu su zajednički zaključili kako se odnosi dvije zemlje dobro razvijaju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prije tog sastanka je izjavio kako je ohrabren onim što je od Vučića čuo na Sarajevo Business Forumu.

“Čuli smo ohrabrujuće riječi srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u vezi s jačanjem regije i poboljšanjem odnosa BiH i Srbije”, kazao je Izetbegović.

Premijer Srbije, koji je danas otvorio Sarajevo Business Forum, završava posjetu BiH sastancima sa predsjednikom Islamske razvojne banke Ahmedom Mohamedom Alijem, predsjedavajućim Islamske komore, trgovine i industrije šeikom Salehom Abdullahom Kamelom, i zamjenikom predsjednika Vlade Turske, Alijem Babacanom.

Izvor: Al Jazeera i agencije