Vučić dobitnik Zlatne plakete opštine Srebrenica

Vučić je pokazao da želi raditi na pomirenju te je posjetio Memorijalni centar i poklonio se stradalim Bošnjacima, objašnjava se u odluci (Reuters)

Povodom Dana opštine Srebenica objavljena su imena zaslužnih pojedinca i kolektiva, a dobitnik najvećeg priznanja je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, navedeno je na službenoj stranici opštine. 

Vučić je dobitnik Plakete sa zlatnim grbom opštine Srebrenica koja mu se dodjeljuje za, kako se navodi, ogroman doprinos i pomoć oporavku i razvoju opštine.

“Aleksandar Vučić pokazao je razumijevanje i konkretnim potezima pomogao opštini Srebrenica”, stoji u obrazloženju gdje se dodaje kako je “premijer Srbije na investiciono-razvojnoj konferenciji 2015. donirao pet miliona eura za pomoć Srebrenici”.

“Premijer Vučić je pokazao da želi raditi na pomirenju i suživotu sa drugim narodima te je 2015. posjetio Memorijalni centar i poklonio se stradalim Bošnjacima”, zaključuje se.

U ime Aleksandra Vučića nagradu je primio Imre Kern, državni sekretar Srbije.

Glasanje Bošnjaka

Mediji su ranije ovog mjeseca prenijeli da su opštinske vlasti u Srebrenici dodijelile Zlatnu plaketu Vladi Srbije, zbog čega se oglasio predsjednik Skupštine opštine Hamdija Fejzić (SDA), navodeći kako je najvažnije priznanje te opštine dobio Vučić, a ne Vlada.

Upravo su Fejzića prozvale njegove stranačke kolege, da je s još dvojicom vijećnika Bošnjaka, glasao za takvu odluku.

“Kada je u pitanju tačka dnevnog reda koja se odnosi na dodjelu nagrada i priznanja Opštine Srebrenica treba informisati javnost da su odbornici glasali o jednoj odluci koja je obuhvatala sve nagrade i priznanja firmama ili pojedincima. U proceduru je otišao i prijedlog o priznanju Vladi Srbije. Usvojena je izmjena, to jest prijedlog da se priznanje dodijeli Vučiću, a ne Vladi. Prijedlog je išao od srpskih odbornika”, istaknuo je Fejzić u saopćenju dostavljenom medijima.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da “opština tako zahvaljuje Vučiću zbog finansijske podrške koju im je prethodnih godina pružila Vlade Srbije”. Dodao je i kako je “Vučić radio na smirivanju tenzija u Srebrenici u proteklom periodu”.

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH i član povjerenstva te stranke u Srebrenici Sadik Ahmetović ranije je nazvao skandaloznom odluku o dodjeli priznanja Vučiću.

“Ne razumijem kako su za ovu odluku mogli glasati pojedini Bošnjaci, odnosno predsjednik Skupštine opštine Hamdija Fejzić. Mene je zaista sramota ponašanja ljudi koji, barem na papiru, reprezentuju Bošnjake u srebreničkoj vlasti… Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je prije samo desetak dana u Beogradu dao otvorenu podršku Miloradu Dodiku i Mladenu Ivaniću, koji gotovo svaki dan negiraju genocid i vrijeđaju njegove žrtve”, rekao je Ahmetović.

Srbija obećala pet miliona eura za Srebrenicu

Osim Vučića, priznanjima su se Srebreničani zahvalili i Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju, kojoj je pripala Srebrna plaketa, te Distrikt Brčko i Prva osnovna škola Srebrenica, koji su dobili Bronzanu plaketu.

Inicijativu za dodjelu priznanja Vladi Srbije, odnosno Vučiću, pokrenuli su predstavnici stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska koje imaju svoje zastupnike u Skupštini opštine.

Na investicijskoj konferenciji održanoj prije dvije godine, Vlada Srbije obećala je Srebrenici donirati pet miliona eura.

Dva miliona su uplaćena na račun opštine odmah nakon konferencije, a ostatak novca planirano je uplaćivati kroz razvojne projekte.

U jednom trenutku postalo je upitno hoće li stići preostala tri miliona, ali premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je prebaciti taj novac u opštinski budžet Srebrenice.

Izvor: Agencije