Vučić: Dijalog kad Kosovo prestane kršiti sporazume

Aleksandar Vučić
Darmanović kaže da se od uspostavljanja dominacije Vučića na srpskoj političkoj sceni dugo radilo na poboljšanju odnosa sa susjedima, ali se sada svjedoči drugačijem trendu (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog s političkim predstavnicima Kosova, koji se, uz posredovanje Europske unije, vodi u Bruxellesu, biti nastavljen kada “Priština prestane da krši sporazum CEFTA”.

Beograd se prošlog tjedna povukao iz dijaloga s Prištinom nakon što su vlasti Kosova jednostrano povećale pristojbe na robu uvezenu iz Srbije (i Bosne i Hercegovine), a Srpska lista istupila je iz vladajuće koalicije na Kosovu i svojih 10 mandata ponudila oporbi za rušenje Vlade Ramusha Haradinaja.

“Nikoga ne ucenjujemo, ali nema dijaloga sa onima koji krše sporazume”, rekao je Vučić u sjedištu Srpske napredne stranke, nakon susreta s predsjednikom grčke stranke Nova demokracija Kyriakosom Mitsotakisom.

Prema Vučićevim riječima, “dijalog će sigurno biti nastavljen onda kada Priština bude razumela da mora da se ponaša civilizovano, u skladu sa pravilima koje je sama prihvatila”.

‘Velika borba u Interpolu’

“Ne kažemo: biće dijaloga ako nam otvorite dva, tri, četiri poglavlja… Učestvujemo u dijalogu, ali ne sa onima koji krše sporazume koje su sami potpisali i svaki put misle da je to dozvoljeno i da mogu da vrše dodatni pritisak”, rekao je Vučić.

Naveo je i kako je službeni Beograd “ostvario veliku pobedu u Evropskoj energetskoj agenciji, ali da preostaje velika borba u Interpolu”.

“Postoje zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a koje su pod ogromnim pritiskom da glasaju za članstvo Kosova u Interpolu ili da budu uzdržane. Ulažemo sve što imamo i možemo: novac, znanje, putujemo koliko nam novac dozvoljava… Mi nemamo moćne sponzore – uzdamo se u se i u svoje kljuse”, naveo je Vučić.

Govorio je i o nedavnom susretu predsjednika Kosova Hashima Thacija i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši kako “nije oduševljen svakom fotografijom, ali svako ima svoju politiku i poziciju, kao što je ima i Srbija”.

‘Može Thaci da juri Putina…’

“Može Thaci da juri Putina koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi”, rekao je Vučić, dodajući da “kao što Rusija ima svoje interese, ima ih i SAD”.

“To što se ja vidim sa [predsjednikom SAD-a] Donaldom Trumpom ne znači da će SAD da promeni mišljenje o Kosovu, kao što ga neće promenti ni to što je Trump rekao da su Srbi veliki narod. Uveren sam da ni Rusija neće menjati poziciju i da će, kao i do sada, biti uz Srbiju”, smatra Vučić.

Za fotografju Putina i Thacija ne zna kada je napravljena, ali zna kako je “Putin reagovao na samoj ceremoniji kada je shvatio sa kim se rukuje”.

“Sve to nije moja stvar. To je pitanje za Rusiju i za Prištinu. Nije na nama da vodimo računa šta će da radi velika sila kao što je Rusija, nije na meni ni da kukam… Ne verujem da je Putinu uvek lako, uprkos činjenici da EU de facto podržava nezavisnost Kosova, a da se mi nalazimo na evropskom putu. Nije mu lako. Nismo oduševljeni svakom fotografijom. U politici nema ljubavi, već samo interesa”, poručio je Vučić.

‘Putin nikad neće u Prištinu’

Naveo je i da Putin dolazi u Srbiju početkom iduće godine, a da “nikad neće otići u Prištinu”.

Komentirajući sporni raspored uzvanika na pozornici tijekom ceremonije na obilježavanju 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu i mjestima koje su imali Thaci i on, Vučić je kazao da su u komunikaciji s dužnosnicima u Parizu shvatili da je “neko vodio računa o tome”.

“Mene su saradnici uveravali da je bio abecedni red. A posle sam shvatio da je to bila politička odluka”, rekao je Vučić.

Nije želio stvarati neugodnosti, kako je kazao, zbog rasporeda sjedenja da “Srbija ne bi ostala zabeležena kao neko ko pravi skandal, a to ne želi svojoj zemlji”.

Izvor: Agencije