Vučić: Crna Gora uvodi delikt mišljenja

'Crna Gora ne dozvoljava da neko o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti misli drugačije', smatra Vučić (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ta država reagovati na zabranu ulaska u Crnu Goru intelektualcima Matiji Bećkoviću, Čedomiru Antiću, Aleksandru Rakoviću i Dejanu Miroviću te ocenio tim povodom da Crna Gora time uvodi ne verbalni delikt nego delikt mišljenja, što je, podseća, nezamislivo i nedopustivo u Evropi u 21. veku.

Vučić je za beogradsku TV Prvu rekao da je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i kolegama iz Crne Gore i da su dobili informaciju da je za četiri lica odlukom Vlade Crne Gore zabranjen ulaz.

“Ne znamo da li ima još nekih lica. Zvanično nismo ništa kao država dobili”, rekao je predsednik Srbije i dodao da je kao objašnjenje navedeno ugrožavanje temelja bezbednosti Crne Gore.

“Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa poternica, licima koja pripadaju ‘Kavačkom’ i ‘Škaljarskom klanu'”, rekao je Vučić i dodao da je neko drugi kao odgovor na to, “ili ne znam šta već”, zabranio drugačije mišljenje.

Zabrana pravno neodrživa

Dodao je da Crna Gora time sankcioniše, ili uvodi, ne verbalni delikt nego delikt mišljenja, da ne dozvoljavaju da neko o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti misli drugačije.

“To je nedopustivo u 21. veku u Evropi”, naglasio je predsednik Srbije i ocenio da je to pravno neodrživo.

Daće, kaže, sve od sebe da stupi u kontakt sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem kako bi zamolio za drugačiju reakciju, više odgovornosti i ozbiljnosti.

“Ne bih voleo da Srbija, koja je bastion slobode iznošenja i prava da se iznose različite ideje, a u našoj zemlji slobodno iznose ideje oni koji su za nezavisno Kosovo, koji bi da cepaju druge delove teritorija i oni koji o Srbima u Crnoj Gori misle ovako i onako, koji su protiv ili za RS [bh. entitet Republika Srpska]… Smatramo da je to demokratsko pravo svakog i ne želimo nikome da to ukinemo”, naglasio je Vučić.

Istakao je da želi da ljudi u Crnoj Gori razumeju poruku i dodao: “O konkretnim merama ćemo razgovarati ako ne dobijemo drugačiji, racionalniji i razumniji odgovor.”

Izvor: Agencije