Vučić: Borimo se izvući najviše što možemo na Kosovu

Vučić je ponovio i kako je tokom Mundijala u Rusiji navijao za protivnike hrvatske reprezentacije (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako se, u slučaju Kosova, službeni Beograd bori da “izvuče najviše što može, a izgubi najmanje što mora u gotovo nemogućim uslovima”.

Uvjeren je i da Srbija “neće dobiti manje od onoga što joj je nuđeno”.

“Pri tom se ne borimo protiv Albanaca, već protiv mnogih zapadnih zemalja koje stoje iza kosovske nezavisnosti, uključujući i Veliku Britaniju. Vidite šta radi Britanija preko svojih agenturnih ispostava u centralnoj Srbiji, na Kosovu, na severu Makedonije”, rekao je Vučić za Televiziju Pink.

Podsjetio je na događanje koji su doveli do kosovske nezavisnosti, uključujući “sve poteze iza kojih su stajale zapadne zemlje – promoteri nezavisnosti Kosova”, te ponovno uputio kritiku prethodnicima na vlasti rekavši kako “nisu kako treba reagovali na te događaje”.

“I kada su reagovali, mahom saopštenjima, bili su bez plana i ideje. Reagovali su u skladu sa unutrašnjim dnevno-političkim potrebama”, kaže.

Primjećuje i, kako je naveo, “veliku nervozu” i na Zapadu, i u Prištini, ali i u Beogradu, gdje su “neki očekivali potpuni kolaps politike prema Kosovu i Metohiji”.

“Sve što dobijemo biće nešto, jer nemamo ništa”, rekao je Vučić.

‘Amerikanci pokazuju želju za rešenjem’

Priznao je i kako se “bez sveta problem Kosova i Metohije ne može rešiti”.

“I zato je važno da što više međunarodnih faktora privučemo na našu stranu”, rekao je Vučić, koji misli da “SAD po prvi put pokazuju želju za rešenjem, za razliku od nekih drugih”.

“Što se Amerikanca tiče, mislim da pokazuju prvi put želju za rešenjem. Oni imaju danas drugačiji pristup i žele da se postigne drugoročni trajni mir, za razliku od drugih koji to ne žele”, rekao je Vučić.

Smatra i kako je situacija u svijetu “složena”, ali i da su “odnosi velikih sila nikada složeniji”.

“U tim uslovima moramo da gledamo sebe da sačuvamo, da ne platimo visoku cenu, sačuvamo mir i svoje probleme rešavamo na najbolji mogući način”, poručio je Vučić.

‘Mile Kitić nije poput Thompsona’

Govorio je i o odnosima s Hrvatskom, te komentirao izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović po kojoj je Marko Perković Thompson “nešto poput Mileta Kitića u Srbiji”.

“Ali Mile Kitić ne peva ‘za dom – spremni'”, konstatirao je Vučić, ali i priznao kako je Grabar-Kitarović “najmanje loš partner u Hrvatskoj”.

“To dovoljno govori koliko nam je teško”, dodao je.

Ponovio je kako je tokom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji navijao za protivnike hrvatske reprezentacije (Argentinu, Rusiju, Englesku…) i da ne “zašto to treba da krije”.

“Kako bih izašao ocu na oči? Da mu kažem da navijam za one zbog kojih nije video svoje najmilije jer su ih tamo… Kako da navijam za te koji slave uz onakve pesme”, upitao je Vučić, aludirajući na Perkovićev nastup na dočeku hrvatske reprezentacije u Zagrebu.

Naveo je i kako ga proslava godišnjice “Oluje” u Hrvatskoj “ni najmanje ne plaši”, te najavio da će Srbi “na ponosit i dostojanstven način obeležiti svoju tugu”.

“Srbi koji su tada izbegli nikada nisu krili svoje srpstvo i za sve ovo vreme, počev od 1995. godine kada država Srbije nije bila uz njih, pokazali su veliku ljubav prema Srbiji. Žrtvovali su mnogo toga, ali su hteli da budu sa svojim narodom. Te ‘95-te godine nismo im kao država rekli ‘dobrodošli’, nego smo ih krili i terali. Ti ljudi zaslužuju našu ogromnnu zahvalnost, jer su pokazali veliku ljubav prema Srbiji”, kaže Vučić.

Izvor: Agencije