Vučić: Bit će mnogo gore ako ne nađemo rješenje za Kosovo

'Kad je reč o rešenju pitanja Kosova, svi imaju svoje želje: i Srbi i Albanci i svet', kaže Vučić (Tanjug)

Sve manje ljudi u Srbiji hoće rešenje za Kosovo jer misle da je ovako kako je dobro, jer, valjda, gore neće biti, izjavio je u ponedeljak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da će, naprotiv, sve biti mnogo gore ako se ne pronađe rešenje za taj problem.

“Biće mnogo gore ako rešenje ne budemo pronašli i zbog toga se plašim, brinem i i borim se da takse budu ukinute kako bismo mogli da nastavimo dijalog. Da budem iskren, ako izaberemo ono što je loše, da svima nama čiji je posao da Srbiju vodimo ka mirnoj luci i stabilnosti, da mi bar bude čista savest da smo uradili sve što smo mogli i da neku vrstu odgovornosti ne prebacujem, kao što su drugi ranije prebacivali na nas”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom u Beogradu.

Rekao je da vidi kuda sve u vezi sa Kosovom vodi i kako na rešavanje tog problema gleda javno mišljenje.

‘Kompromis je pobjeda, a ne poraz’

“Svojim pričama i Srbi i Albanci, ali i pola sveta su već ubili svojim odgovaranjem od nečeg to nešto što nije postignuto i naš prostor za kompromis je sužen jer su svi protiv njega, a pritom ga nisu videli, a alternativu nisu ponudili”, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da pojedini govore da treba čekati da propadne zapadni svet, a, sa druge strane, Albanci kažu da je još malo Srba na Kosovu ostalo.

“To su sve prazne priče. Ozbiljni narodi se drugačije odnose prema svojoj budućnosti. Dok me ne oteraju, ja ću da se borim za budućnosti, a kako će da bude sa junacima koji govore da je [Kosovo] naše, a predali su ga pre deset godina – videćemo”, primetio je Vučić.

Rekao je da se moraju razumeti i albanski interesi, da i oni imaju želje, kao što i svet ima svoje želje.

“Naravno da mi imamo svoje zahteve, potrebe i na pravu zasnovano ono što tražimo, ali suština je da moramo da gledamo i tuđe interese. [Nemačka kancelarka Angela] Merkel je u Davosu rekla dobru rečenicu, citirajući Vebera, da je kompromis pobeda, a ne poraz, da je kompromis najbolje rešenje, a ako postoji, daćemo sve od sebe da to učinimo”, rekao je Vučić.

Borut Pahor je rekao da je razmišljanje o korekciji granica kao mogućem rešenju za Kosovo vrlo hrabro i da ga on ne bi odbacio, ali da bi bio jako oprezan.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na moguću korekciju granica, naveo je da su ga o tome pitali i mnogi evropski zvaničnici te podsetio da je bio svedok kada je ta tema kandidovana prošle godine na forumu u Albahu, na kojem su bili i Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači.

Bez kolateralne štete za druge države

Takvo razmišljanje, kaže, traži mnogo mudrosti, a zahteva i veliku privrženost mirnom rešavanju konflikata, kao i veliko poverenje drugih država koje su važne za uspeh dogovora.

“Taj proces prvenstveno mora da bude vrlo tolerantan i predvidljiv i ne sme da donese kolateralnu štetu za druge države u regionu. Toga se najviše boje moje kolege i druge vođe kada postavljaju to pitanje”, rekao je Pahor.

To je, kaže, preneo i predsedniku Vučiću.

“Verovatno ne može da se isključiti neki dogovor koji ide prema mirnom rešenju konflikta ako je to uzajamno rešenje sa srećnim krajem i nema kolateralnog učinka za druge države. Naravno, to je vrlo hrabro razmišljanje i ja to ne bih nikada odbacio, ali bih pritom bio jako oprezan”, rekao je Pahor.

Izvor: Agencije