Vučić: Albanske trupe krenule na sjever Kosova

Vučić se u Beogradu sastao s predstavnicima kosovskih Srba (Dimitrije Goll / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u četvrtak, na sastanku s predstavnicima Srba s Kosova, kako su “zabeleženi pokreti albanskih trupa iz baza Belvedere i Vrelo ka severu”.

“Iza toga stoje dve njihove moguće namere. Ponovo su uzeli onaj gliser kojim se [predsjednik Kosova] Hashim Thaci vozio na Gazivode i u tom smislu moguće da kreću u kontrolu jezera, da pokazuju mišiće ili da kontrolišu takozvani zeleni prolaz i spreče ulaz robe iz Srbije ka Kosovu”, kazao je on.

Nakon što su vlasti Kosova donijele odluke o podizanju pristojbi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 posto te su u nekim mjestima, poput Kačanika, palili proizvode iz Srbije, Vučić je to usporedio s vremenima kad su “na lomači spaljivali jevrejske knjige”.

“Reč je o nečemu što do sada nije viđeno nigde u svetu. Paljenje robe na lomači u Kačaniku isto je kao paljenje jevrejskih knjiga u nacističkoj Nemačkoj. To je najgora vrsta nacizma na delu”, ocijenio je Vučić.

‘Čeka nas duga borba’

Komentirao je i izjave premijera Kosova Ramusha Haradinaja, koji je kazao da “poreze neće smanjivati dok Srbija ne prizna Kosovo”.

Vučić mu je odgovorio da Srbija neće priznati neovisnost Kosova.

Smatra da iza poteza Kosova “postoje i neke druge velike sile, koje su se pravile nevešte, jer Haradinaj to nije sam smislio”.

“Neki od vas ga dobro poznaju i znate da on nije sam smislio to – ili ćemo srušiti vlast u Beogradu, ili će morati da nas priznaju. Nije to iz njegove glave izašlo. On je to pročitao, a, srećom, bio je dovoljno neoprezan i nepažljiv da to što je sa nekog papira pročitao brže-bolje iznese u javnost”, rekao je Vučić.

“Moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu pošto mu nezavisnost nećemo priznati”, dodao je.

U međuvremenu su i neki beogradski mediji prenijeli da su pripadnici Kosovskih sigurnosnih snaga u 20-ak vozila krenuli prema sjeveru Kosova.

Izvor: Agencije