Vučić: Ako bude sporazuma, imat ćemo više nego danas

Ako budemo u poziciji da o nečemu odlučujemo, o tome će odlučivati narod svojom voljom, kaže Aleksandar Vučić (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u četrtak na “spuštanje lopte” i toleranciju, jer će kako je istakao, ionako, ako “budemo u poziciji da o nečemu odlučujemo” vezano za Kosovo, odlučivati narod svojom voljom.

On je najavio da će posetiti sever Kosova 9. septembra.

Vučić je, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije, zamolio sve Srbe, one koji su, kako je rekao, razumni deo društva, da pokažu mnogo više tolerancije, dok ostali mogu da nastave da mrze, jer oni koji mrze predstavljaju najveći problem sami sebi.

Upitan za pismo gradonačelnika srpskih opština sa Kosova, rekao je da su oni koji žive na Kosovu, koji tamo imaju porodicu, najavili da će doći u Beograd da pitaju šta je sve učinjeno, na šta je krenula patološka mržnja.

‘Plaši me patološka mržnja’

“Na to je krenulo nešto što me strahovito uplašilo – patološka mržnja. Videlo se da su sve priče o KiM bile laži, kombinovana mrznja, iskreni prezir prema našem narodu na KiM. Šta je, ne smeju da dolaze u Beograd da nas pitaju? Ima li svesti kod nas o celovitosti našeg naroda i nacije?”, upitao je Vučić.

Kazao je da su gradonačelnici na sve pretnje ćutali, na pretnje da treba hapsiti i ubijati sve koji su drugačijeg mišljenja, a onda su rekli da znaju da nije lako Albancima i međunarodnoj zajednici da “razgovaraju sa nama”, kao i da treba da ih puste da nešto izbore za sebe i kažu da imaju poverenja u predsednika i državne institucije.

“Oni kažu: Pustite nas koji ovde živimo da se izborimo za nešto. Ako mi od toga što Vučić radi zavisi život moje dece, pustite da se zajedno sa njim izborimo za nešto”, protumačio je Vučić suštinu pisma.

Vučić je podsetio da su među tim gradonačelnicima i predstavnici šest opština južno od Ibra, koji su se sa onima sa severa Kosova saglasili oko jedinstvenog teksta saopštenja, posle dana i nedelja brutalne kampanje koju su svi poveli protiv predsednika i državnih institucija.

Dan ranije, gradonačelnici deset kosovskih opština sa srpskom većinom uputili su Vučiću pismo podrške u kojem traže da ne odustane od borbe koja za njih znači život na Kosovu i ističući da će podržati svako rešenje, “bilo ono razgraničenje, korekcija ili nešto treće”.

Oni su naveli da ako do rešenja ne dođe štetočinskim delovanjem srpske opozicije, da će biti “prinuđeni” da ih potraže u njihovim kućama i vilama, kako bi ih upitali: “Zašto su to uradili srpskom narodu?”

O pozivima na puč i veleizdaji

Vučić je rekao kako danima i nedeljama sluša priče da je veleizdajnik jer se bori za nešto te da mu to govore oni koji su sve izgubili.

“Pojavljuju se neodgovorna lica, koja su učestvovala ili podržavala ranije vlasti, koje su sve izgubile, i kažu: ‘Uhapsite Vučića.’ Pozivate na puč, na primer Drage Mašin, i tražite krv u Srbiji, a svi ćute”, konstatovao je on.

Vučić je rekao da je poslanik Zlatne Zore, koji je u grčkom Parlamentu tražio hapšenje premijera Alexisa Tsiprasa, uhapšen i dodao da je ponosan što se u Srbiji ništa nije dogodilo nikome.

On je zapitao može li iko danas da kaže da je “sve naše kada je reč o KiM, a znamo da ne govorimo istinu”.

Naveo je da se definicija države sastoji iz tri elementa – teritorije, stanovništva i vojske i policije.

“Od ta tri elementa, samo u pojedinim delovima na KiM imamo stanovništvo i ništa više”, rekao je Vučić.

Na pitanje o “idejama da se očuva sever Kosova u sastavu Srbije”, on je kazao da je to teritorija značajna i po veličini, i po strateškom položaju, da su tu jezero Gazivoide, Balać i Trepča, a da su od svega važniji životi ljudi.

‘Dodik je rekao istinu’

“Ali, to ne znači da je sever Kosova važnji od Kosovskog Pomoravlja”, rekao je Vučić i istakao: “Za svakog našeg čoveka na KiM ćemo da se borimo.”

Takođe je kritikovao napade na predsednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i zahteve opozicje da mu se zabrani ulazak u Srbiu.

“Dodik je rekao, na žalost Srbije, nešto što je tačno, a to je da li želimo da Albanac bude predsednik. Sreća naša je što su Albanci bili nestrpljivi i nisu hteli da čekaju, a da su čekali 15 godina, mogli su da imaju predsednika države i vlade. Ali, bili su nestrpljii i netrpeljivi”, naglasio je on.

“Zar Dodiku treba zabraniti ulaz u Srbiju jer su to tražili opozicionari [Dragan] Ðilas, [Vuk] Jeremić, [Boško] Obradović i ostali?”, upitao je Vučić.

“Tražili su da se zabrani ulaz predsedniku RS-a. Šta biste uradili narodu RS-a, šta bi uradili sa RS-om?”, upitao je on.

Izvor: Agencije