Oglasi

VSTV: Pritisak na nezavisnost pravosuđa u BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH osuđuje istupe zvaničnika iz BiH i regije o hapšenjima u Orašju.
Hapšenja pripadnika HVO-a izazvala brojne reakcije političara iz BiH i regijeArhiva

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) smatra da istupi zvaničnika u BiH i regiji, vezani za hapšenja osumnjičenih za ratne zločine, između ostalih i hapšenja na području Orašja, predstavljaju ozbiljan pritisak na nezavisnost pravosuđa u toj zemlji i njegovih institucija.

Posebno, navodi se u saopćenju Vijeća, se to odnosi na Tužilaštvo i Sud BiH.

“Vijeće vjeruje da pravosudne institucije u BiH neće podleći bilo kakvoj vrsti pritisaka i očekuje od svih nosilaca pravosudnih funkcija da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, obezbjeđujući jednak kvantum i kvalitet prava svim licima protiv kojih se vodi krivični postupak, nezavisno od njihove nacionalne, vjerske, spolne ili bilo kakve druge pripadnosti, kao i satisfakciju svim žrtvama“, ističe se.

Dodaje se da je jedan od ciljeva procesuiranja predmeta ratnih zločina osiguranje pravde i poštovanja za sve žrtve rata u BiH i osuda za sve zločine i njihove počinioce.

"Kako bismo realizovali ovaj cilj očekujemo podršku svih međunarodnih institucija, prije svih Evropske unije i njenih članica. Zajednički napori na realizaciji ovoga cilja imaće veliki uticaj na razvijanje i njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje u svim oblastima, pa tako i u oblasti pravosuđa", navodi se.

Baotić pušten iz pritvora

Vijeće je pozvalo sve da prije ocjene tekućih krivičnih postupaka u BiH, a posebno predmeta vezanih za ratne zločine, pažljivo razmotre sve implikacije koje takve reakcije mogu da imaju na percepciju žrtava ratnih zločina, integritet i nezavisnost pravosuđa u toj zemlji i povjerenje građana u pravosudni sistem.

U međuvremenu je jedan od desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su prošlog ponedjeljka uhapšeni pod sumnjom da su počinili ratne zločine, pušten iz pritvora.

Pušten je Marko Baotić, a tu je informaciju telefonskim putem njegovom sinu saopćila Baotićeva advokatica i to za vrijeme vanredne sjednice Skupštine Posavske županije koja se održava na temu prošlosedmičnih hapšenja.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a uhapšena su zbog postojanja osnova sumnje da su u od maja 1992. do jula 1993. godine, na širem području Orašja, počinili zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Uhapšeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatvaranje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta.

Nakon hapšenja, Sud BiH im je odredio jednomjesečni pritvor.

Hapšenja su izazvala brojne reakcije političara iz BiH i regije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da su hapšenja bivših pripadnika HVO-a izvedena selektivno, s namjerom da se destabilizira BiH i naruše odnosi sa susjedima.

Čović traži hitno oslobađanje uhapšenih.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je "punu pravnu, konzularnu i, ako treba, finansijsku pomoć" uhapšenima.

Potvrdio i kako su "razmotrene sigurnosne, pravne i političke posljedice" hapšenja koja su uslijedila nedugo nakon Plenkovićeve posjete BiH.

Zaštita hrvatskih državljana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović ocijenio je kako je hapšenje "nesretno i nespretno".

Po njegovim riječima, nije se vodilo računa o političkom aspektu, političari nisu imali o tome informacije i da su ih imali bilo bi drugačije, ali političari ne bi smjeli utjecati na pravosuđe te u tome nema sudjelovanja bošnjačke politike.

Prethodno je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila kako su optužnice protiv Hrvata u Orašju odjeknule izrazito negativno.

Grabar-Kitarović je naglasila da Hrvatska o tome mora voditi računa, kao i o zaštiti svakog hrvatskog državljanina budući da, osim bosanskohercegovačkog, uhapšeni pripadnici HVO-a imaju i hrvatsko državljanstvo, a neki i činove Hrvatske vojske.

Istakla je da je Hrvatska, prije svega, odgovorna za svoje državljane.

"Ako postoji sumnja da je počinjen ratni zločin, hrvatska državna tijela trebaju preuzeti te predmete", rekla je.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je kazao da su ga reakcije iz Hrvatske iznenadile jer, smatra, da nije nikakav poseban slučaj koji bi zahtijevao toliku pažnju.

Iz Suda BiH je ranije saopćeno da je određen pritvor Đuri Matuzoviću, Ivi i Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati i Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.