Oglasi

Vrućine u Evropi: Vojnici u kratkim hlačama, kupci spavaju u supermarketima

Temperature u Španiji i Portugalu ostat će više od 40 stepeni Celzijusa barem do nedjelje, a mogle bi i porasti.
Lisabon će ovaj vikend biti jedan od najtoplijih gradova na svijetuEPA

Velike vrućine u Evropi pogodile su u petak najviše Španiju i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplotni udar od 2003., jedne od najgorih godina po šumskim požarima.

Portugalska civilna zaštita objavila je da se 426 vatrogasaca bori s požarima ili provjerava teren na sjeveru i u centru zemlje.

Evropski rekord

Najgori požari obično se razbuktaju kasnije tokom dana kada je najviše vruće.

Temperature u Španiji i Portugalu ostat će više od 40 stepeni Celzijusa barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stepena.

Mogle bi doseći više od evropskog rekorda od 48 stepeni zabilježenog u Atini 1977.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španiji i Portugalu iznosila je nešto više od 47 stepeni.

U Portugalu mjesni mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planetu.

Lisabon će ovaj vikend biti jedan od najtoplijih gradova na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekuje temperature od 47 stepeni Celzijusa.

Prošlogodišnji šumski požari u Portugalu odnijeli su 114 ljudskih života.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.