Oglasi

'Vruća linija' MOK-a za prijavu korupcije

Linija je otvorena za sve sportaše, trenere, sudije i cjelokupnu javnost, te garantira stopostotnu anonimnost.
Bach: Kada se govori o borbi protiv manipulacija i korupcije, sport treba pomoć i saradnju vlada i nadležnihGetty

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) uspostavio je „hotline“ - telefonsku liniju za prijavu namještanja rezultata i korupcije u okviru nove inicijative, kojom se želi zaštititi integritet i kredibilitet olimpijskih i drugih sportskih takmičenja, prenosi agencija AP.

Iz MOK-a naglašavaju kako je linija otvorena za sve sportaše, trenere, sudije i cjelokupnu javnost, kao i da garantira stopostotnu anonimnost.

Putem ove linije se mogu prijaviti sumnjivi pristupi ili aktivnosti povezane sa namještanjem i manipuliranjem takmičenja, odnosno kršenja etičkog koda MOK-a, uključujući finansijske prekršaje.

Ova odluka je saopćena na Međunarodnoj konferenciji o sportskom integritetu, koja je održana u Lozani i kojom je predsjedavao predsjednik MOK-a Thomas Bach.

„Konačni cilj svega ovoga je zaštita 'čistih' sportaša i omogućavanje, koliko je to moguće, poštenog takmičenja“, istakao je.

Potrebna pomoć

Sa ove konferencije je upućen poziv vladama da potpišu Konvenciju Vijeća Evrope protiv namještanja utakmica i za jačanje uloge „zvaničnika sportskog integriteta“ u sportskim organizacijama.

„Kada se govori o borbi protiv manipulacija i korupcije, sport treba pomoć i saradnju vlada i nadležnih, te drugih osoba koje imaju interesa u sportu i to u većoj količini nego u drugim područjima“, dodao je Bach.

Na konferenciji u Lozani prisustvovali su, između ostalih, predstavnici svjetskih država, Vijeća Europe, Evropske unije, Interpola, agencija UN-a, operatera sportskih kladionica, te federacija olimpijskih sportova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.