Vršački vinogradi – od uspjeha do gubitaša

Vršački vinogradi prošli su put uobičajen za većinu poduzeća Srbiji – od uspjeha do gubitaša.

Unatoč poteškoćama, 72 posto Vinograda u vlasništvu države uspjeli su organizirati berbu na 1.130 hektara zasada i krenuti u novu proizvodnju vina. 

Bogati plodovi, kombajn, sezonski berači – slika karakteristična za uspješne plantaže. Nekadašnji vinarski gigant Srbije podsjetio je na vrijeme uspjeha i dobre zarade, u milijunskim iznosima. Od ove berbe očekuje se blizu sedam milijuna eura.  

“Kvalitet će svakako biti dobar, ali će se ovako ekstremno vreme odraziti sigurno na količinu grožđa koju možemo očekivati, tako da će sigurno biti odstupanja na višegodišnji prosek koji se brao sa plantaža Vršačkih vinograda”, kaže menadžerica proizvodnje Petra Milanović Krajovan.

Predstečajni postupak

Vršački vinogradi sada su u predstečajnom postupku. Dugovi su dostigli 17 milijuna eura. Od 240 radnika u stalnom radnom odnosu sada je samo pet. Ipak, proces proizvodnje vina nikada se nije prekidao.

“Nažalost, Vršački vinogradi su u zadnje vreme poznati po priči o neuspelim privatizacijama, mnogo više nego po vinima koja se ovde prave. A još uvek se prave zanimljiva vina, bez obzira na ne baš idealne uslove proizvodnje”, kaže glavni tehnolog Aleksandar Ivkov.

Bogat rod nije jamčio opstanak. Posljednje desetljeće obilježilo je najteže razdoblje postojanja poduzeća – poništena privatizacija, neuspjeli pokušaji prodaje, dugovi, otpuštanja radnika.

Mediji su spekulirali o nedomaćinskom poslovanju i umiješanosti pojedinaca iz ranijeg rukovodstva i državnog vrha. 

“Čim se takve stvari dešavaju a da javnost nije obaveštena šta se tačno desilo – postoji razlog za sumnju. Dakle, dok god mi ne budemo tačno saznali šta se tačno tu dešavalo, ko je za šta kriv, ko je za šta odgovoran, postojaće razlog za sumnju da tu nije bilo baš sve čisto. Ja verujem da nije bilo čisto, jer da jeste, takva jedna kompanija nikada ne bi otišla u stečaj”, smatra ekonomski analitičar Milan Ćulibrk.

Pokretanje stečaja nakon berbe

Pokretanje stečaja očekuje se nakon berbe. U Agenciji za privatizaciju, budućem stečajnom upravniku, kažu da će nastojati Vršačke vinograde prodati u što kraćem roku, kao pravnu osobu iz stečaja.

“Da se nastavi ovo što smo sad započeli, ovaj put. I usavršavanje mehanizacije, popravljanje kvaliteta, menjanja pozicije na tržištu. Znači, Vršački vinogradi imaju snagu da sve to ostvare. Samo je pitanje ko to vodi i odlučuje o strategiji razvoja”, kaže direktor Vinograda Nebojša Mišić.

“U upravi veruju da će stečajni postupak postaviti firmu na zdrave noge. To obećava i ovih 1.130 hektara vinograda koji svake godine daje realnu osnovu za takvo verovanje”, javlja iz Vršca reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Izvor: Al Jazeera