Vrijeme je za posljednje poglavlje u dijalogu Srbije i Kosova

Thaci je dodao da, 'što kraće to poglavlje bude trajalo, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju' (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u ponedjeljak, uoči nastavka razgovora u Briselu, da je došlo vrijeme da se otvori posljednje poglavlje u dijalogu Beograda i Prištine, a kao najbolje moguće rješenje navodi da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

“Najbolje moguće rješenje jest da Srbija prizna Kosovo, a to bi bilo okončanje ovog važnog procesa dijaloga, koji je počeo kao tehnički. Sada ulazimo u napredniju fazu političkog dijaloga, koja će konačno dovesti do priznanja Kosova od Srbije”, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Tvrdi da se u Briselu u utorak neće govoriti o unutrašnjim pitanjima Kosova.

Normalizacija međudržavnih odnosa

“Definitivno je došlo vrijeme da se otvori posljednje poglavlje u dijalogu Kosova i Srbije, poglavlje normalizacije međudržavnih odnosa, što podrazumijeva normalizaciju u oblasti politike, sigurnosti, ekonomije, regionalne i euroatlantske integracije, a na osnovu vrijednosti evropske perspektive dviju država”, rekao je Thaci.

Dodao je da, “što kraće to poglavlje bude trajalo, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju”.

Naveo je da teme za sastanak u Briselu nisu precizirane, ali je naglasio da su “Kosovo i Srbija autonomne zemlje sa svojim suverenitetom” i da Kosovo u ovom posljednjem poglavlju neće pregovarati o pitanjima koja se ne tiču “normalizacije odnosa dviju država”.

O unutrašnjim pitanjima Kosova, dodao je, ta zemlja sama odlučuje.

On je rekao da su stvorene okolnosti da Beograd i Priština moraju ući u proces normalizacije međudržavnih odnosa, a nakon “teške provokacije Srbije sa hapšenjima, vozom i zidom u Mitrovici”.

Na pitanje kako komentira stav opozicije da Kosovo zbog toga treba prekinuti dijalog sa Srbijom Thaci je odgovorio da “zemlje i u vremenu tenzija i ratova vode dijalog”.

Angažiranje obiju strana

“Najvažnije je da se poštuje Ustav, zakoni i suverenitet i onda ne bi trebalo biti sumnje. Ovaj dijalog podržavaju SAD i Evropska unija i uvjeren sam da dijalog ojačava državu Kosovo. Bilo bi u interesu da se okonča i ovo posljednje poglavlje, koje će dovesti do normalizacije odnosa i priznanja Kosova od Srbije”, zaključio je on.

U Briselu će u utorak biti održan novi krug dijaloga Beograda i Prištine, kojem će, osim premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ise Mustafe, prisustvovati i predsjednici Srbije i Kosova Tomislav Nikolić i Hashim Thaci.

Brisel pozdravlja dolazak predstavnika Srbije i Kosova na najvišem nivou na sastanak, izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič, ocijenivši da razvoj situacije posljednjih dana naglašava potrebu za pojačanom opredijeljenošću i angažiranjem obiju strana.

Izvor: Agencije