Vrhovno sudsko vijeće nadzire referendum

Politička kriza u Egiptu dobija novi zaokret.

Nakon odbijanja Kluba sudija da nadzire predstojeći referendum o novom ustavu, Vrhovno sudsko vijeće odlučilo je da na sebe preuzme tu obavezu.

Proglas Kluba sudija dodatno je podgrijao ionako vrelu političku situaciju u zemlji.

Predsjednik Kluba sudija Ahmed El-Zend je rekao: “Egipatske sudije neće nadzirati referendum o novom ustavu zakazan za 15. decembar. Ovakva odluka je donesena zbog ustavnih deklaracija predsjednika i važit će sve dok se takve odluke ne povuku ili zamrznu.”

Vrhovni Ustavni sud je ranije odgodio izjašnjavanje o validnosti ustavotvorne komisije i samog ustava.

Članovi ovog suda su postavljeni u vrijeme Hosnija Mubaraka, a sadašnja vlast ih smatra produženom rukom svrgnutog režima.

Nezavisna instanca

Egipatski sud osnovan je 1979. godine sa sjedištem u Kairu. To je nezavisna sudska instanca. Ima 17 članova, a prema nacrtu novog ustava, broj im se smanjuje na 10.

Nadležan je za tumačenje ustava i zakona te kontrolu usklađenosti zakona s Ustavom Egipta. Odluke suda su konačne i obavezujuće i na njih nije moguća žalba.

U isto vrijeme demonstranti ne odustaju. I dalje su na ulicama. Oni koji podržavaju predsjednika Mohammeda Mursija okupili su se ispred Vrhovnog suda. Ističu da neće dozvoliti korištenje sudstva kako bi se potkopale institucije države.

“Od jučer smo ovdje i naš protest će se nastaviti. Ovdje smo kako bismo iskazali podršku predsjedniku Mursiju i njegovim odlukama. Njega je narod izabrao za predsjednika, i to natpolovičnom većinom. Kako je moguće da jednostranim odlukama sudije žele raspusti oba doma parlamenta?”, kazao je jedan od Mursijevih pristalica.

Zahtjevi opozicije

Ni opozicija okupljena već deseti dan na Trgu Tahrir ne odustaje od svojih zahtjeva.

Pristalica opozicije Sami Ashkar je rekao: “Zemlja je podijeljena. Muslimanska braća su na jednoj strani, a opozicija na drugoj. Egipat je sada poput vulkana, koji svakog trenutka može eruptirati. Ako se to desi, budućnost zemlje bitće uništena.”

Vrhovno vijeće učenjaka Al-Azhara izdalo je proglas u kome navode da spremaju prijedlog za izlazak iz političke krize u kojoj se Egipat nalazi.

No mnogi sumnjaju da će ovakav potez dovesti do približavanja stavova i zaustaviti sve veći razdor između vlasti i opozicije.

Izvor: Al Jazeera