Vrhovni sud u slučaju ‘Franak’ presudio u korist potrošača

Sud je odbio revizije tuženika u predmetu tužioca, Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača (www.vsrh.hr)

Vrhovni sud Hrvatske presudio je da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, saopćio je u utorak Vrhovni sud, a prenijela agencija Hina.

Taj sud saopćio je da je odbio revizije tuženika u predmetu tužioca, Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Glasnogovornik suda Željko Pajalić istakao je da je u presudi izražen pravni zaključak da su te banke “u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo”.

“Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno. Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja”, saopćio je Vrhovni sud.

Ranija presuda

U martu ove godine Vrhovni sud Hrvatske objavio je da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. januara 2013. do 1. januara 2014. nisu zakonite jer banke nisu uskladile “svoje poslovanje glede promjenjivih kamata” s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

“Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope”, objavio je sud.

Dodaju da je time, po shvatanju tog suda, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke, pa korisnik kredita osnovano zahtijeva vraćanje tog iznosa.

Pritom iz Vrhovnog suda napominju da tom odlukom nije promijenjeno pravno shvatanje zauzeto u presudi Vrhovnog suda od 20. marta 2018. u kojoj je zaključeno da kolektivna tužba prekida tok zastare za potraživanja pojedinih korisnika.

Što prije donijeti odluke o revizijama

Udruženje “Franak” i Stranka građanskog i narodnog aktivizma – Snaga pozvali su u januaru hrvatski Vrhovni sud da što prije donese odluke o revizijama u vezi s pravom oštećenih dužnika na odštetu nakon konverzije kredita u švicarskim francima jer je u junu ove godine trebala nastupiti zastara potraživanja preplaćenih kamata u slučaju “Franak”.

Zastupnik stranke Snaga u Hrvatskom saboru Goran Aleksić pozdravio je u martu odluku Vrhovnog suda, ali i upozorio da se na ključnu odluku o pravu dužnika na preplaćene kamate još čeka.

“Čekamo odluku Vrhovnog suda o tome imamo li nakon konverzije pravo na preplaćene kamate. Ova odluka o tome ne govori zbog toga jer je tužena banka tek u žalbi tražila da se zbog konverzije tužba odbaci, a, prema zakonu o parničnom postupku, to je bilo kasno”, rekao je Aleksić u razgovoru za Hinu.

Na reviziji su bile dvije odluke koje su važne za konverziju, rekao je Aleksić, uz dodatak da bi druga odluka Vrhovnog suda trebala donijeti rješenje za konvertirane kredite.

Izvor: Agencije