Vrhovni sud SAD-a: Tužilac ima pravo na uvid u Trumpove finansije

Trump je tražio imunitet od kaznenih istraga dok je u Bijeloj kući (EPA)

Trumpovi financijski dokumenti se vraćaju na Veliku porotu u New York, ali informacije o njegovim financijama i plaćanju poreza neće biti javno objavljeni do predsjedničkih izbora u studenom.

Ovo je pobjeda za tužitelje, ali Trump dobija više vremena u cijelom slučaju. Tužitelji su htjeli pokazati da nitko nije iznad zakona, a današnja presuda Vrhovnog suda praktično to potvrđuje, ali potvrđuje i da je američki predsjednik drugačiji slučaj u odnosu na običnog građanina.

Vrhovni sud presudio je u da njujorški tužitelj ima pravo vidjeti privatne i poslovne financijske podatke predsjednika Trumpa, čime se okončava intenzivna pravna bitka koju je predsjednik vodio sa željom da se podaci javno ne objavljuju.

Sud je odredio kako je okružni državni odvjetnik Manhattana, Cyrus R. Vance Jr., imao ovlasti za sudsko pozivanje dokumenata iz Trumpove privatne računovodstvene firme. Trump je tražio imunitet od kaznenih istraga dok je u Bijeloj kući.

Trump: Ovo je političko propagiranje

Tužitelj Vance istražuje je li Trumpova organizacija krivotvorila poslovnu dokumentaciju kako bi prikrila velike isplate za dvije žene, uključujući porno glumicu Stormy Daniels, koja je svjedočila da su ona i Donald Trump imali seksualnu vezu, prije nego je on preuzeo predsjedničku dužnost. Trump je njene tvrdnje negirao.

Vance traži, između ostalog i Trumpove porezne prijave. Predsjednik ih je odbio javno objaviti, za razliku od prethodnih predsjednika. Budući da su dokumenti uključeni u istragu Velike porote, vjerovatno neće biti objavljeni prije izbora.

Praktično govoreći, Vrhovni sud je vratio slučaj na niži sud. Predsjednik Trump je, na Twitteru, vrlo brzo reagirao na odluku Vrhovnog suda:

“Vrhovni sud šalje slučaj nazad na niži sud, argumentiranje se nastavlja. Ovo je političko proganjanje. Pobijedio sam u Muellerovom lovu na vještice i drugim slučajevima, a sada se moram nastaviti boriti s politički korumpiranim New Yorkom. To nije fer prema ovom predsjednikovanju ili administraciji!”.

Izvor: Al Jazeera