Vrhovni sud potvrdio prvu presudu Sanaderu

Ivo Sanader je osuđen kao prvi ratni profiter u Hrvatskoj (AP)

Zagrebački Županijski sud zaprimio je odluku Vrhovnog suda koji je, nakon žalbenog postupka potvrdio prvu presudu bivšem hrvatskom premijeru u slučajevima Hypo i Ina-MOL, umanjivši mu kaznu s 10 na osam i po godina zatvora.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je poslijepodne da je odluka stigla na sud te da je, uz umanjenu kaznu, potvrđena prvostepena osuđujuća presuda.

“Osuđujuća presuda je potvrđena, a kazna je umanjena na osam i pol godina”, izjavio je Devčić Hini.

Dodao je da će odluku Vrhovnog suda, najvjerojatnije u ponedjeljak primiti Sanaderova obrana i tužiteljstvo.

I dok je obrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtijevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Sanaderova advokatica Jadranka Sloković kazala je da ne može komentirati odluku Vrhovnog suda dok ne pročita razloge koje su naveli u obrazloženju.

“Zaprepašćuje nas da je činjenično stanje utvrđeno na takav način, no ništa ne možemo komentirati dok ne vidimo presudu”, kazala je Sloković Hini.

‘Neistiniti iskazi’

Odbrana je u žalbenom postupku isticala da najspornijim drži što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru “neistinitim iskazima” ljudi koji su teretili Sanadera.

Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić, koji je posvjedočio da je Sanader preko inostranih računa njegove kompanije Xenoplast primio pet miliona eura, odnosno polovinu dogovorenog mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, te Drago Vidaković koji je rekao da je vidio kako je čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer Sanaderu predao proviziju nakon što je Hrvatskoj 1994. odobren kredit za kupovinu zgrada ambasada.

Uz Uskok i odbranu na presudu se žalila i bivša Ježićeva kompanija Dioki, nasljednik švicarskog Xenoplasta.

No, njihova je žalba odbačena kao neosnovana pa Dioki, kao što je stajalo u prvostepenoj presudi, državi mora uplatiti pet miliona eura.

Sanader će 15 dana od primitka pravomoćne odluke u budžet morati uplatiti 3,6 miliona kuna (475.000 eura) koliko je kao proviziju sredinom 90-ih, na dužnosti zamjenika ministra vanjskih poslova, primio od austrijske Hypo banke, zbog čega je osuđen kao prvi ratni profiter u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije