Vrhovni sud ponovno odlučuje o Glavašu

Branimir Glavaš tvrdi da nije kriv (Ivica Galovi? / Pixsell)

Vrhovni sud u Zagrebu ponovno odlučuje o žalbama Branimira Glavaša, predsjednika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), i još pet osoba osuđenih za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. godine nad civilima srpske nacionalnosti, u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”.

Raniju odluku Vrhovnog suda, kojom je Glavaš pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, 2015. ukinuo je Ustavni sud.

Glavaš je tada iz pritvora pušten na slobodu, pa je za sada na snazi samo nepravosnažna presuda zagrebačkog Županijskog suda, koji ga je ranije osudio na 10 godina zatvora.

Glavaš, jedini optuženik koji je danas došao na sjednicu, izjavio je novinarima kako, poučen dosadašnjim negativnim iskustvom, ne može reći da će Vrhovni sud sada postupiti drugačije.

Smatra da je jedini ispravni put u cilju utvrđivanja istine i realizacije pravde u koju se, kaže, svi skupa zaklinju, taj da se prvostepena presuda ukine i da se vrati na ponovljeno suđenje.

Optužen za mučenje i likvidaciju

Tvrdi da u njegovoj žalbi ima mnogo detalja iz kojih se vidi da su neki od ubica na slobodi i da nisu obuhvaćeni krivičnim postupkom, jer im je obećano da će biti zaštićeni budu li svjedočili onako kako se od njih traži.

Glavaš tvrdi da je njegova savjest čista i mirna te da on nije počinio zločin, a Sud neka odluči kako smatra da je najispravnije.

Na osnovu presude koju je Ustavni sud ukinuo, Glavaš je proveo više od pet godina u zatvoru u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Tužioci ga terete da je naredio mučenje i likvidaciju civila srpske nacionalnosti u Osijeku.

Beživotna tijela nekih žrtava pronađena su u Dravi svezanih ruku i sa selotejpom preko usta.

Prema iskazima nekih svjedoka, neke su žrtve u garaži Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku bile prisiljene piti kiselinu iz akumulatora.

Ustavni sud je utvrdio da su Glavašu u prvostepenoj i drugostepenoj presudi povrijeđena brojna prava, poput prava na pravedno suđenje i prava na obrazloženu sudsku odluku.

Izvor: Al Jazeera i agencije