Vrhovni sud Poljske odlučio: Duda je šef države

Prednost Dude u odnosu na Trzaskowskog bila je 422.385 glasova (EPA)

Vrhovni sud Poljske je danas završio razmatranje hiljada prigovora na drugi krug predsjedničkih izbora u Poljskoj 12. jula i potvrdio da su važeći izbori na kojima je ponovo, na još pet godina, na čelo Poljske izabran kandidat vladajućih konzervativaca, Andrzej  Duda, prenijela je Beta.

Na izbore je podnijeto 5.847 prigovora i protesta od kojih je Vrhovni sud kao opravdana priznao svega 93, ali je zaključio da ni ti osnovani prigovori ne utiču na ishod izbora, tako da važi izborni rezultat i reizbor Dude.

“Nakon usvajanja odluke bilo kakve sumnje su normativno rješene”, kazao je portparol Vrhovnog suda Aleksander Stempkowski.

Još u subotu Vrhovni sud je odbio glavni izborni prigovor koji je podnio tijesno poraženi kandidat, opozicioni liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski.

Štab Trzaskowskog se žalio na povrede Izbornog zakona zato što izbori nisu organizovani prema termina naznačenim u Ustavu, ali prije svega zato što su uslovi kampanje pred oba kruga bili nefer i neravnopravni.

Njegovo obrazloženje je bilo da su državne institucije i zvaničnici na čelu s premijerom Mateuszom Morawieckim, podržavali Dudu i da je za njega otvoreno navijala i državna televizija TVP i to za pare poreskih obveznika, uz to dezinformacijama diskreditujući opozicionog kandidata.

Ipak, Vrhovni sud je prigovor Trzaskowskog odbio jer, kako je objasnio, delimično prevazilazi nadležnosti suda, a naveo je da štab Trzaskowskog navodno nije podnio dokaze za nepravilnosti i povrede Izbornog zakona, nego ih je samo opisao.

Na nejednake uslove dvojice finalista upozorila je i posmatračka misija OSCE-a nakon prvog i nakon drugog kruga.

Netolerancije puna ksenofobnije

Šef posmatrača OSCE-a, Thomas Boserup, kazao je novinarima u Varšavi dan poslije izbora, 13. jula, da “politička polarizacija i pristrasnost TVP kvare sliku dobro organizovanih izbora. Uznemiravaju nas primjeri netolerancije pune ksenofobnih, homofobnih i antisemitskih sadržaja, posebno na strani predsednika i javnog TV servisa”.

Posmatračka misija OSCE-a zamjerila je također što su članovi Vlade na čelu s premijerom Morawieckim otvoreno učestvovali u kampanji, što je predsjedniku koji se kandidovao za reizbor dalo veliku prednost.

OSCE je zamjerio i to što u Poljskoj ne postoje odgovarajući propisi koji bi regulisali finansiranje kampanje, tako da su time izbrisane granice između vladajuće partije Pravo i Pravda i države.

Obojica kandidata-finalista, uz veliki odziv birača u drugom krugu 12. jula, osvojila su oko deset miliona glasova od skoro trideset miliona registrovanih birača. Prednost Dude je bila 422.385 glasova, dok je nevažeće bilo 178.000 glasova, po saopštenju Državne izborne komisije.

Izvor: Agencije