Oglasi

Vrhovni sud odobrio primjenu novog Trumpovog pravila o azilu

Pravilo bi zabranilo gotovo svim imigrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici.
Migranti, MeksikoAmerička unija za građanske slobode smatra da se promjenom krši američki zakon o imigracijiEPA

Američki Vrhovni sud odobrio je zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa za potpunim provođenjem novog pravila koje bi smanjilo broj molbi za azil imigranata na američko-meksičkoj granici, što je ključni element Trumpove tvrde imigracijske politike.

Sud je ocijenio da novo pravilo, koje predviđa da većina imigranata prvo treba potražiti sigurno utočište u trećoj zemlji na putu prema SAD-u, može stupiti na snagu za vrijeme dok se nastavlja sudski spor koji dovodi u pitanje njegovu zakonitost, tvrdi Hina.

Pravilo bi zabranilo gotovo svim imigrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici.

Cilj smanjiti broj zahtjeva

Pravo na azil imali bi meksički građani, a blokiralo bi gotovo sve imigrante iz zemalja poput Salvadora, Hondurasa i Gvatemale da kao azilanti uđu u SAD nakon prolaska kroz Meksiko.

Američka unija za građanske slobode i drugi koji su osporavali politiku Trumpove administracije na saveznom sudu smatraju da se tom promjenom krši američki zakon o imigraciji.

Jedan od glavnih Trumpovih ciljeva bio je smanjiti broj zahtjeva za azil prvenstveno migranata iz Srednje Amerike, koji su u velikom broju prešli američko-meksičku granicu tokom njegovog predsjedavanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.