Vrhovni sud: Merčep nije spriječio brutalne i bezobzirne zločine

'Kršenja pravila međunarodnog prava nisu ni bila u funkciji odbrane, već suprotno', obrazložio je sud (Sanjin Struki? / Pixsell)

Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je na svojim službenim stranicama obrazloženje presude prema kojoj je povisio zatvorsku kaznu Tomislavu Merčepu, ratnom pomoćniku hrvatskog ministra unutarnjih poslova, na sedam godina. 

Njega je zagrebački Županijski sud u svibnju prošle godine nepravomoćno osudio na 5,5 godina zatvora zato što, kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci”, nije spriječio zločine nad srpskim civilima, prenosi portal Index

Merčepa se tereti da je znao za nezakonita postupanja postrojbe, koja je tijekom rata bila smještena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu.

“Merčepovci” su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

‘Iznimna brutalnost i bezobzirnost’

“Vodeći računa o općim pravilima izbora vrste i mjere kazne, te o svrsi kažnjavanja, procijenjeno je kako će se kaznom zatvora u trajanju sedam godina moći izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, utjecati na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utjecati i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela”, stoji u presudi Vrhovnog suda. 

Navodi se i kako je “u pravu državni odvjetnik kada tvrdi da je prvostupanjski sud propustio cijeniti, kao otegotnu okolnost, da su ubijanja i druga narušavanja fizičkog i mentalnog zdravlja i integriteta civila, najčešće građana Republike Hrvatske srpske nacionalnosti, koja je optuženik propustio spriječiti, ostvarena kroz relativno dulji period uz iznimnu brutalnost i bezobzirnost”.

“Ovakva kršenja pravila međunarodnog prava, naravno, nisu ni bila niti su mogla biti u funkciji obrane od agresora, već upravo suprotno”, zaključuje se u presudi, koju potpisuje predsjednica sudskog vijeća Lidija Grubić Radaković.  

Odluku dočekao u zatvoru

Odlučujući o žalbama Državnog odvjetništva i obrane, Vrhovni sud djelomično je prihvatio argumente tužiteljstva i povisio kaznu, dok je sve ostale žalbene razloge odbacio kao neosnovane, proizlazi iz pravomoćne presude koja je dostavljena zagrebačkom Županijskom sudu, a potom i Merčepu u remetinečkom zatvoru.

Merčep je u Remetinec odveden nakon izricanja nepravomoćne presude 12. svibnja 2016. godine.

Od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena, pa je osuđen zato što svoje podređene nije spriječio u zločinima.

Sudija: ‘Na pogrešnoj strani povijesti’

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sudac Zdravko Majerović kazao je da Merčepova odgovornost proizlazi upravo iz činjenice da je bio zapovjednik na terenu te da je, “bez obzira na okolnosti agresivnog rata”, imao priliku spriječiti nezakonita uhićenja, ubojstva i mučenja civila s kutinskog, pakračkog i zagrebačkog područja.

“Da ste reagirali na prve događaje… sve ovo se ne bi dogodilo i hrvatska povijest bi jednim dijelom izgledala bitno drugačije. Ovako ste Vašom pasivnošću i nerazumijevanjem zla koje Vas okružuje potpuno svjesno ostali na pogrešnoj strani povijesti Republike Hrvatske”, kazao je sudac.

Dodao je i da su nedjela koja je počinilo 10 do najviše 15 pripadnika Merčepove postrojbe, u odnosu na više od 300 pripadnika koji su kroz nju prošli, “najniži oblik ljudskog postojanja i postupanja” te da nemaju nikakve veze s obranom domovine.

U obrazloženju je spomenuto i ubojstvo zagrebačke obitelji Zec, koje je sudac poistovjetio sa zločinima neprijateljske strane.

Izvor: Agencije