Oglasi

Vrhovni sud Hrvatske prepolovio kaznu Draganu Paravinji

Vrhovni sud djelomično prihvatio žalbu Dragana Paravinje i preinačio prvostepenu presudu te, umjesto 40, mora odslužiti 20 godina zatvora.
Dragan ParavinjaDraganu Paravinji će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoruAl Jazeera - Arhiva

Vrhovni sud Hrvatske je prepolovio kaznu Draganu Paravinji, koji će, zbog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, umjesto nepravomoćno presuđenih 40 godina, morati odslužiti 20 godina, objavio je Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Paravinja je lani 1. ožujka treći put osuđen zbog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić, ali i još dva pokušaja silovanja drugih osoba, zbog čega je dobio jedinstvenu kaznu od 40 godina.

No, Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu, djelomično prihvativši žalbu okrivljenika, prenosi Hina.

U kaznu uračunat pritvor i istražni zatvor

Preinačenom presudom, Paravinji je za ubojstvo utvrđena kazna zatvora od 15 godina, a za pokušaj silovanja pet godina i osam mjeseci.

Vrhovni sud je kao utvrđene uzeo kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci iz pravomoćne presude Županijskog suda u Šibeniku od 19. listopada 2012. i Vrhovnog suda od 27. ožujka 2014. te kaznu zatvora od dvije godine i deset mjeseci iz pravomoćne presude Županijskog suda u Šibeniku od 2. siječnja 2015., odnosno Vrhovnog suda od 5. veljače 2015. godine.

Paravinju je Vrhovni sud osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina, u koju će mu bit uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoru.

"Razmotrivši žalbene navode optuženika, ali i uslijed odluke pod toč. I ove presude, u ovom je dijelu trebalo prihvatiti optuženikovu žalbu", piše u odluci Vrhovnog suda.

Sud je u obrazloženju naveo da su kazne zatvora od pet godina i osam mjeseci za silovanje u pokušaju i od 15 godina za ubojstva primjerene okolnostima učina djela, osobnosti i najvišem stupnju krivnje optuženika te činjenici da se radi o specijalnom povratniku, što, uz kazne zatvora koje su uzete kao utvrđene iz pravomoćnih presuda, opravdava osudu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina.

Sud: Kazna od 20 godina prava mjera osude

"Ta jedinstvena kazna zatvora, ujedno i najveća mjera kazne koju je moguće izreći za stjecaj predmetnih kaznenih djela, odgovara olakotnim i otegotnim okolnostima utvrđenim u pobijanoj presudi, poglavito načinu počinjenja djela odraženim i kroz činjenicu da je tijelo oštećenice pronađeno protekom gotovo godinu i pol od njena nestanka odnosno izvršenja djela te da su stoga posljedice djela dodatno teško i trajno pogodile obitelj oštećenice".

U obrazloženju odluke Vrhovni sud navodi da je zbog prevladavajućeg značaja otegotnih okolnosti, naspram roditeljskog statusa kao olakotne okolnosti, upravo jedinstvena kazna od dvadeset godina u pravoj mjeri izraz društvene osude za počinjena djela, osobito imajući na umu da je optuženik višekratno osuđivana osoba zbog silovanja počinjenih gotovo istovjetnim obrascem, što govori o ustrajnosti u činjenju nedjela s elementima nasilja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.