Vrbanjci: RS zabranila bošnjačkoj djeci nastavu u Medžlisu

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca krenula su na instruktivnu nastavu, jer im u tamošnjoj školi nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta (Al Jazeera)

Prosvjetna inspekcija Republike Srpske zabranila je izvođenje instruktivne nastave bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca u Kotor- Varoši u prostoru Islamske zajednice – Medžlisu.

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca krenula su na instruktivnu nastavu, jer im u tamošnjoj školi nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, ali je sada ponovo upitno njihovo dalje školovanje, javlja agencija Fena.

Rješenje prosvjetne inspekcije RS-a, u koje je Fena imala uvid, izdato je nakon dvije vanredne inspekcije kontrole.

Inspektori su naveli da se u prostoru Islamske zajednice u Vrbanjcima realizuje nastava za učenike od prvog do devetog razreda, da se dokumentacija o radu škole nalazi u Osnovnoj školi „1.mart“ u Jelahu, a u Medžlisu u Vrbanjcima se izvodi instruktivna nastava.

Direktor Osnovne škole „1.mart” Jelah je dostavio na uvid inspekciji saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona od 9.oktobra prošle godine, u kojoj je navedeno da ministar daje svoju prethodnu saglasnost za upis 81 učenika od prvog do devetog razreda iz Osnovne škole „Sveti Sava“ Vrbanjci  Kotor-Varoš u Osnovnu školu „1.mart“ Jelah u općini Tešanj.

‘Nema uvjeta za nastavu’

Prosvjetni inspektor u rješenju tvrdi da u „predočenim dokumentima, koja su izdata od nadležnih institucija FBiH i Zeničko-dobojskog kantona, nema podataka da će bivši učenici Osnovne škole ‘Sveti Sava’ Kotor- Varoš nastaviti školovanje u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima“.

„Direktor osnove škole „1.mart“ Jelah prosvjetnim inspektorima nije predočio rješenje Ministarstva prosvjete i kulture RS-a o ispunjenosti uslova za početak rada škole i izvođenje nastave u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima. Osnova škola „1.mart“ Jelah je organizovala nastavni proces za 81 učenika u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima bez bilo kakvih dokumenata“, tvrdi inspektor u rješenju kojim se zabranjuje nastava u tim prostorijama.

Poziva se na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u RS-u u kojem je definisano da ministar rješenjem utvrđuje ispunjenost uvjeta za početak rada škole i da škola može da obavlja djelatnost van svog sjedišta pod uvjetima preciziranim ovim zakonom.

Međutim, dodaje, da to u ovom slučaju nije moguće.

„Osnovna škola „1.mart“ Jelah nije podnijela inicijativu za osnivanje područnog odjeljenja u prostoru Islamske zajednice – Medžlis u Vrbanjcima, pa nije od  Ministarstva prosvjete i kulture RS-a ni mogla dobiti rješenje o ispunjenosti uslova za početak rada i izvođenje nastave u prostoru Medžlisa u Vrbanjcima“, tvrdi inspektor u rješenju.

Tužbe roditelja

Stoga je prosvjetni inspektor donio rješenje o zabrani rada područnog odjeljenja, odnosno izvođenja nastave za ove učenike u Medžlisu u Vrbanjcima.

Na ovo rješenje, od 22.maja, moguća je žalba, ali ne odgađa njegovo izvršenje, u roku od sedam dana od prijema.

Borba roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca za nacionalnu grupu predmeta traje već nekoliko godina.

U interesu ostvarivanja prava na nastavu iz nacionalne grupe predmeta, oni su prošle godine pred Osnovni sudom u Kotor Varoši poveli sudski spor zbog diskriminacije njihove djece u obrazovanju na nacionalnoj osnovi.

Tužili su Osnovnu školu “Sveti Sava” i bh. entitet Republika Srpska, jer njihova djeca ne mogu izučavati nacionalnu grupu predmeta, međutim, sud je odbacio ovu tužbu.

Kako ne bi izgubili još jedu školsku godinu, 82 bošnjačka učenika iz Vrbanjaca u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice pohađaju instruktivnu nastavu, koju drže nastavnici i učitelji iz osnovne škole “1. mart” iz Jelaha.

Izvor: Agencije