‘Vratite ih kući’, novi Trumpovi udari na četiri kongresmenke

Donald Trump je rekao kako četiri žene mogu napustiti SAD ako im se ne sviđaju njegove politike o imigraciji i odbrani Izraela (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pojačao je napade protiv četiri liberalne kongresmenke i verbalno napao predstavnicu Minnesote u Kongresu Ilhan Omar, dok su okupljeni uzvikivali: “Vratite je odakle je došla!”

On je Ilhan Omar, Rashidu Tlaib (Michigan), Alexandriju Ocasio-Cortez (New York) i Ayannu Pressley (Massachusetts) nazvao ne-Amerikankama na skupu pristalica u Greenvilleu (Sjeverna Carolina).

Tokom govora na prvom skupu od objave kandidature za izbore 2020. godine, Trump je rekao kako ove četiri žene slobodno mogu napustiti SAD ako im se ne sviđaju njegove politike o imigraciji i odbrani Izraela.

“Tako ove kongresmenke komentarima pomažu jačanje opasne, militantne, tvrde ljevice”, naveo je on okupljenima u državi koja bi mogla biti ključna za njegov reizbor.

Petina 90-minutnog govora predsjednika odnosila se na kritike četiri političarke dok su okupljeni vikali “Buuuu” i za to dobili pohvale govornika.

Odbačen poziv za smjenu

Trumpov posljedni istup desio se dan nakon što je Zastupnički dom Kongresa SAD-a, koji kontroliraju demokrate, izglasao osudu njegovih ranijih istupa i okarakterizirao ih kao rasističke.

On je serijom objava na Twitteru i komentarima optužio četiri političarke obojene kože da mrze Ameriku i rekao im da se vrate u svoje države porijekla, iako su sve američke državljanke, a tri su rođene u SAD-u.

“Tokom govora, Trump se osvrnuo na protekla dešavanja i kritike tweetova protiv četiri kongresmenke obojene kože, navodeći kako je tvrdnja da je on rasista jednostavno neosnovana”, javila je iz Greenvillea novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett.

“Trump koristi američki ponos jer pokušava ne samo sačuvati bazu u Sjevernoj Carolini, veći i iskoristiti rasne podjele u SAD-u kako bi zadobio povjerenje novih glasača.”

U međuvremenu je Zastupnički dom odbio poziv na pokretanje procesa impičmenta (smjene) Trumpa.

Izvor: Al Jazeera i agencije