Vraćene ukradene slike Dalija i De Lempicke

Slike Salvadora Dalija na tržištu umjetninama dosežu vrtoglavo visoke cijene (Reuters)

Dva vrijedna umjetnička djela, platna Salvadora Dalija i Tamare de Lempicke, ukradena 2009. iz muzeja u sjevernoj Holandiji, pronađena su i vraćena, objavio je u petak detektiv specijaliziran za umjetnička djela, Arthur Brand. 

Dalijeva slika Mladost, nastala 1941. i Lempickina Glazbenica iz 1929. ukradeni su 1. maja 2009. usred dana iz muzeja Scheringa Museum of Realist Art u holandskom gradu Spanbroeku. 

Grupa maskiranih osoba tada je upala u muzej, zaprijetivši zaposlenicima i posjetiteljima oružjem.

Sa zidova su skinuli umjetnička djela i pobjegli automobilima.

Sve se dogodilo u samo nekoliko minuta. 

Brand kaže da su slike stigle u ruke kriminalne bande, koja ih je dobila kao jamstvo za novčane transakcije s drugom bandom. 

Platna u dobrom stanju

Holandski list De Telegraaf piše da su članovi bande nedavno putem posrednika kontaktirali Branda.

Naime, nisu željeli biti odgovorni za uništenje, ili potencijalnu preprodaju umjetničkih djela, kazao je detektiv, pojasnivši da bande često koriste vrijedna umjetnička djela kao jamstvo. 

Platna su u dobrom stanju predana istražiteljima Scotland Yarda, koji su bili u kontaktu s vlasnikom.

Identitet osobe koja je predala platna muzeju nije objavljen. 

Salvador Dali i Tamara de Lempicka spadaju u red najznačajnijih modernih slikara, a posebno je Dalijev nadrealistički opus bio predmet divljenja javnosti.

Tamara De Lempicka je najznačajanija poljska Art Deco umjetnica i prva žena slikarica na svijetu koja je dosegla glamurozni status.

Izvor: Agencije