Vraća se povjerenje u institucije EU-a

Građani imaju najviše povjerenja u Evropski parlament (EPA)

Građani Evropske unije (EU) počeli su vraćati izgubljeno povjerenje u institucije EU-a, pokazuje najnovija anketa glavne evropske agencije za ispitivanje javnog mnijenja.

Blizu 40 posto Evropljana danas ima povoljno mišljenje o EU-u, dok je u novembru prošle godine taj procent jedva prelazio 30 posto, navodi se u saopćenju Eurobarometra.

Istovremeno, procenat građana koji smatraju da je EU “dobra stvar” porastao je u istom periodu sa 47 na 50 posto, utvrdila je agencija.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 26.000 ispitanika iz 27 zemalja članica EU-a pokazalo je da građani imaju najviše povjerenja u Evropski parlament (EP), dok je znatno manji broj povoljno ocijenio rad Evropske komisije (EK) i Evropskog vijeća.

Međutim, više od polovine Evropljana (54 posto) još smatra da njihov glas nema utjecaja na politiku koja se vodi u Briselu, što potvrđuje tezu o “demokratskom deficitu” EU-a.

Građani su, osim toga, ocijenili da bi glavni prioritet EU-a u narednom periodu trebao biti otvaranje novih radnih mjesta.

Izvor: Agencije