Vozovi u BiH: Kriza ukida linije

Ministri saobraćaja i veza oba bh. entiteta razgovarali su u Banjoj Luci o situaciji u žljeznicama.

Tri teme su bile ključne: obnova pruga, usklađivanje redova vožnje i dodatna sredstva za održavanje.

Oba entitetska preduzeća ukinula su pojedine linije, i domaće i međunarodne.

Priču o stanju na bh. prugama iz Banje Luke donosi reporterka Al Jazeera Ljiljana Smiljanić.

“Na Željezničkoj stanici u Banjoj Luci, kažu, putnika ima, ali nedovoljno da bi pokrili troškove”, izvještava Smiljanić.

Strahinja Jovičić iz Visokog, koji povremeno putuje vozom na međunarodnoj liniji iz Banje Luke, penzionersku kartu plaća 10 eura.

“Malo je putnika, ali je uredan i čist i topao i malo brži”, kaže Jovičić.

Za nekoliko dana na snagu stupa novi vozni red. Željeznice Republike Srpske (ŽRS), od osam, ukidaju šest međunarodnih linija. U Banjoj Luci, kažu, neće biti mnogo promjena.

Sredstva za obnovu pruga

Drago Martić, direktor Sekcije za saobraćajnu i transportnu djelatnost, kaže: “U suštini, nije se puno promijenilo u odnosu na stari. Jedan par vozova je samo ukinut, koji su nerentabilni bili, na relaciji Sarajevo – Zagreb odnosno Zagreb – Sarajevo.”

I Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) ukinule su nekoliko linija.

Na sastanku je bilo riječi o uvođenju novih linija: poslovnog voza Banja Luka – Sarajevo – Ploče, Sarajevo – Zagreb – Beč i Sarajevo – Beograd – Budimpešta.

Preduzeća oba entiteta su u gubicima, pa je tema bila i kako pribaviti sredstva za održavanje i obnovu pruga.

Dva ministra predložit će povećanje akcize na gorivo, ali kako kažu, kad bude niža cijena tog energenta.

Enver Bijedić, federalni ministar saobraćaja i komunikacija, kaže: “Mislimo da smo došli u prostu situaciju: da li da uvedemo malo veću cijenu nafte i naftnih derivata, ili da pustimo da propadne nešto što je u ovoj zemlji košta na desetine milijardi maraka.”

Preuzet dug

Federalni ministar saopćio je da je Vlada preuzela otplatu dijela duga ŽFBiH u iznosu od blizu 85 miliona eura. Razmatraju i dodatne subvencije.

ŽRS su u gubitku su blizu 100 miliona eura, ali ministar saobraćaja ovog entiteta Nedeljko Ćubrilović kaže da subvencija neće biti.

“Znate da je predviđeno restrukturiranje, da su predviđeni neki radikalni potezi”, dodaje on.

U resornom ministarstvu kažu da ŽRS još nisu nabavile talgo vagone. Zato im je pomoć kolega iz Federacije neophodna. Naročito kad je riječ o međunarodnim linijama.

Izvor: Al Jazeera