Vožnja u smjeru smrti

Dva najveća uzroka saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina i vožnja pod djelovanjem alkohola (Duško Jaramaz / Pixsell)

Svakoga dana čitamo vijesti o saobraćajnim nesrećama širom Bosne i Hercegovine: U Srebreniku pet lica povrijeđeno u sudaru dva automobila; U Gradišci su poginula dva učenika četvrtog razreda srednje škole, vozač je teško povrijeđen… Čitamo i o saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile na području Sarajeva, teškim saobraćajnim nesrećama kod Mostara i Zenice. Pješaci su stradali u Visokom i Zenici u prethodnih nekoliko dana… Jeedna osoba je podlegla povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći, a druga je zadobila povrede opasne po život.

Prema statističkim podacima, u saobraćajnim nesrećama na putevima širom BOsne i Hercegovine tokom prošle godine u prosjeku je dnevno zabilježeno više od 100 saobraćajnih nesreća, u kojima su teže povrijeđene četiri osobe, lakše 24 osobe, dok je skoro svaki dan smrtno stradala jedna osoba. Prosječna smrtnost u saobraćajnim nesrećama u ovoj zemlji iznosi nešto više od sedam poginulih na 1.000 saobraćajnih nesreća.

Broj poginulih na cestama Bosne i Hercegovine tokom 2018. godine (BIHAMK)

Dva najveća uzroka saobraćajnih nesreća u 2018. godini su neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola.

Kad vožnja postane noćna mora

Alma je 3. marta ove godine učestvovala u saobraćajnoj nesreći kod Viteza, koju je uzrokovalo lice koje je vozilo pod dejstvom alkohola.

“Vraćala sam se kući iz izlaza i na magistralnom putu M5 približavala sam se raskrsnici te prilagodila brzinu stanju na cesti (ograničenje 50 kilometera na sat. Primijetila sam svjetlost, mislila sam da neko ‘blica’, jer sporije vozim, u istoj sekundi sam osjetila udar, kao da se zemlja ruši i ne prestaje. Automobil koji se kretao iz sporedne ulice imao je namjeru preći magistralu, da ide u suprotnu sporednu ulicu. Vozač je izjavio da me nije vidio te je udario u moju prednju lijevu stranu. Od siline udara odbacio me na željezni branik. Ulica iz koje je dolazio gospodin neposredno pred križanje sa magistralom ima znak STOP, koji, prema njegovoj izjavi, nije ispoštovao. Po dolasku policije, podvrgnuti smo alkotestiranju;  kod mene je ustanovljeno nula promila, a kod vozača iz drugog auta 0,7 promila. Sačinjen je zapisnik, a ja sam upućena u Dom zdravlja Vitez, gdje su konstatirane lakše tjelesne povrede. Preporuka za kontrolu hirurga. Sljedeći dan bolovi, fizički i psihički, natjerali su me da se javim hirurgu. Na tom pregledu su mi stavili Shantzov ovratnik, koji sam nosila sljedeća 42 dana, uz redovne kontrole hirurga i jedan pregled neuropsihijatra”.

Iako većina saobraćajnih nesreća ne završava sa smrtnim ishodom ili s teškim tjelesnim povredama učesnika, i one koje se završe “samo” s materijalnom štetom i lakšim povredama ostavljaju ozbiljne traume za učesnike. Alma kaže da joj je nakon nesreće neurohirurg odobrio fizikalni tretman, uz preporuku da se uradi magnetna rezonanca. Na fizijatriji je provela 20 dana, cijeli taj period nije vozila automobil, jer joj je hirurg to zabranio, ali ističe da se i sama svakako ne bi usudila voziti.

“U početku svako sjedanje u auto je bila noćna mora, imala sam osjećaj da su sva auta koja idu iz suprotnog pravca preblizu, da svi prebrzo voze. Noćima nisam spavala, kada oči zatvorim vidjela sam svjetlost koja se približava. Svaki jači udar me vraćao na taj događaj. Danas osjetim strah, čak više kada se vozim s drugima, nego kada vozim sama. Psihički popušta pomalo, fizički ne, iako sam ispoštovala sve, od mirovanja do fizikalnog tretmana. Osjetim svaku promjenu vremena, svaki teret u lijevoj ruci osjetim, ako držim i par minuta javlja se trnjenje, isto tako i pri određenim položajima ruke.”

Kobna vožnja u suprotnom smjeru

U augustu ove godine dogodila se teška saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom kada je vozač iz pravca Kaknja vozio autoputem u pogrešnom smjeru i pri tome se velikom brzinom zabio u drugo vozilo. Prije nekoliko dana dogodila se slična situacija, kada je vozač u alkoholiziranom stanju vozio iz Kaknja prema Zenici suprotnim smjerom. Policija je saobraćaj na tom djelu autoputa privremeno blokirala, a vozač je uhapšen.

U slučaju iz augusta, vozač u pijanom stanju uspio proći naplatne kućice i doći do trake koja ga je odvela u pogrešnom smjeru, što je pokazala istraga. U medijima se navodilo da je vozača zaustavila policijska patrola, ali je pušten da ide dalje. Na naplatnoj kućici mu je ukazana pomoć da uzme karticu za naplatu. Kada je došao do mjesta križanja, gdje je trebao otići u pravcu Sarajeva, prešao je u pogrešnu traku, iako je jasno naveden znak da se vozi u pogrešnom smjeru, zbog stanja u kom se nalazio izašao je na autoput i izazvao nesreću, usmrtivši sebe i drugog vozača.

Glasnogovornica Mi nistarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Alić ističe da je policijski komesar suspendirao dva policijska službenika Policijske stanice Kakanj odmah nakon saznanja do kojih se došlo provedenom internom kontrolom, odnosno sumnje da su policijski službenici počinili određene propuste u radu te nisu postupali u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima prilikom kontrole vozača u noći 31. augusta 2019. godine, koji je na autoputu A-1, u mjestu Tičići, nakon izvršene kontrole, prouzrokovao saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradala dva lica.

Na pitanje koliko će trajati mjera suspenzije te da li će suspendirani policajci snositi i krivičnu odgovornost, s obzirom na smrtni ishod nesreće, glasnogovornica je istakla da će mjera suspenzije trajati do okončanja postupaka, budući da, pored otvorene unutrašnje istrage, Tužilaštvo ZDK-a, zajedno s Upravom policije MUP-a, provodi istragu na utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti suspendiranih policijskih službenika i te aktivnosti su u toku.

Najveći broj nesreća u 2018. godini desio se na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo. Iako je, prema podacima MUP-a, u oba kantona u prvih devet mjeseci ove godine došlo do smanjenja broja saobraćajnih nesreća u odnosu na isti period prošle godine (271 manje u Kantonu Sarajevo i 1.011 manje u ZDK-u), još uvijek se dešava veliki broj smrtnih slučajeva uzrokovanih saobraćajnim nesrećama. U prvih devet mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama u Kantonu Sarajevo poginulo je 11, a u ZDK-u 12 osoba. Iz MUP-a oba kantona naglašavaju da su i ove godine najveći uzroci saobraćajnih nesreća vožnja neprilagođenom brzinom i vožnja pod dejstvom alkohola, a to su i najčešći uzroci zbog koji se dešavaju nesreće sa smrtnim ishodima.

‘Ne vozi ako si pio’

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica rekao je da MUP provodi niz operativnih i edukativnih aktivnosti u svrhu preventivnog djelovanja te ističe da su u konačnici te aktivnosti i pokazale konkretne rezultate.

“Policija Kantona Sarajevo svakodnevno provodi aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju i pojačanog prisustva na terenu, a u skladu s planiranim aktivnostima. Također, pokrenuto je niz kampanja kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda. Neke od njih su: ‘Neko te voli’, koja je bila posvećena sprečavanju upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje, te ‘Sigurnost djece u zajednici’ i ‘Ne vozi ako si pio’.”

Uprava MUP-a ZDK-a je, u okviru Operativnog plana na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja, intenzivirala svoje aktivnosti u segmentu bezbjednosti saobraćaja.

“Cilj naših aktivnosti bio je prvenstveno da djelujemo preventivno, što znači da intenzivnijim prisustvom policijskih patrola na magistralnim putevima, povećanjem broja lokacija na kojim vršimo mjerenje i kontrolu brzine kretanja vozila i zavođenjem pojačanih kontrola u saobraćaju nastojimo da smanjimo broj prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju i samim tim smanjimo rizike nastupanja saobraćajnih nezgoda”, kazala je glasnogovornica MUP-a Aldina Alić.

Izvor: Al Jazeera