Vozni park Nijemaca stariji nego ikada

Više od 23,4 posto vozila u Njemačkoj starije je od 15 godina (EPA)

Automobili Nijemaca stariji su nego ikada, pokazuje istraživanje, prema kojem je čak 9,7 posto od ukupno 47,7 miliona putničkih automobila starije od 20 godina.

Prosječna starost putničkih vozila na njemačkim cestama je 9,6 godina, što je rekordna starost u Njemačkoj, prenosi Tanjug.

U tom negativnom evropskom prosjeku Njemačka je time iza Luksemburga (6,4 godine), Velike Britanije (8,0), Austrije (8,2), Italije (8,4) i Francuske (9,0 godina).

Na kraju liste je Litvanija, gdje je prosječna starost vozila skoro 17 godina.

Više od 23,4 posto vozila u Njemačkoj starije je od 15 godina.

Hitno djelovanje politike

Stručnjaci iz ove oblasti zahtijevaju hitno djelovanje politike.

Ferdinand Dudenhoeffer iz Centra za automobilsko istraživanje Univerziteta Duisburg kaže da su ove brojke jasan signal, jer pokazuju koliko je velika šansa da se pravim programom za podsticaj privrede da snažan impuls njemačkom tržištu automobila, jer je samo stimulacijom potražnje moguće u teškim i nesigurnim vremenima postići nešto.

Smatra da je bila greška što su automobili na gorivo ispali iz programa za podsticaj, ukazujući da se time ne može ništa postići u borbi protiv klimatskih promjena, a ni doprinijeti oporavku od najgore recesije od Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije