Vozila sa registracijom BiH opet mogu na Kosovo

Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo niti ima sporazume s Vladom Kosova (AFP)

Kosovske vlasti preinačile su svoju odluku i dozvolile vozilima s registarskim oznakama BiH da ulaze na Kosovo, javile su agencije.

Zbog nepostojanja sporazuma u području saobraćaja s BiH, kosovske vlasti zabranile su jučer ulazak na Kosovo vozilima koja su imala bh. registarske oznake.

“Vozilima sa tablicama BiH dopušteno je da uđu na Kosovo i za sada nema reciprociteta, kažu u Ministarstvu inostranih poslova kosova”, javlja iz Prištine Avni Ahmetaj. 

Zamjenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević izjavio je kako je Ministarstvo vanjskih poslova Kosova poništilo danas vlastitu odluku o zabrani ulaska na Kosovo vozilima sa bh. tablicama.

Kolone vozila

Uprava granične policije već je obavijestila svoje djelatnike, tako da vozila sa bh. registarskim oznakama od danas opet mogu ući na Kosovo, rekao je Radojević za Tanjug.

Zbog zabrane ulaska na Kosovo vozilima iz Bosne i Hercegovine jučer je na graničnom prijelazu Merdare bila stvorena kolona vozila.

Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, niti ima sporazume s Vladom Kosova, te bi ovakve blokade najviše štetile privrednicima. 

Izvor: Al Jazeera i agencije