Oglasi

Vozači u RS-u kažnjeni zbog protesta protiv cijena goriva

U prethodna tri dana policajci iz Republike Srpske sankcionirali su 284 lica zbog zaustavljanja vozila i protesta.
Novčana kazna od 500 do 1.500 KM predviđena je za lica koja sprečavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilimaAl Jazeera

Policijski službenici MUP-a bh. entiteta Republika Srpska u prethodna tri dana sankcionirali su 284 lica za prekršaje iz oblasti sigurnosti saobraćaja, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva.

U saopćenju se apelira na građene, koji svakodnevno učestvuju u javnim okupljanjima u znak protesta zbog cijene naftnih derivata, da to rade u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i na mjestima koja su odlukom grada ili općine određena kao mjesta na kojima je moguće okupljanje građana.

Dodaje se da službenici MUP-a neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva, „jer se obustavom saobraćaja i blokadom puteva ometa normalno putovanje građana zbog čega isti izražavaju svoje nezadovoljstvo. Takođe, ometa se i normalno funkcionisanje službi kao što su služba hitne pomoći, vatrogasna služba, policija i dr.“

Ističe se da je ovakav način obustave saobraćaja i blokada putova u suprotnosti s odredbama entitetskih zakona.

Novčane kazne

Kako se navodi u saopćenju, novčana kazna od 500 do 1.500 KM predviđena je za fizička lica koja sprečavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilima i organiziraju javno okupljanje na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na način kojim se ugrožava bezbjednost saobraćaja, dok je predviđena kazna za pravne subjekte od 3.000 do 9.000 KM.

"Policijski službenici će u skladu sa zakonskim odredbama i policijskim ovlašćenjima, sankcionisati sva lica koja se ogluše na naređenja policijskih službenika i ne prestanu sa činjenjem prekršaja“, navodi MUP i dodaje da lica zatečena u vršenju prekršaja mogu biti lišena slobode ukoliko ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju da će to lice ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušaj prekršaja, kao i mogućnost privremenog oduzimanja predmeta (vozila) koja služe kao sredstva izvršenja prekršaja.

Entitetski MUP ističe da građani imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje svog zadovoljstva ili nezadovoljstva na javnom mjestu, ali da prilikom tog okupljanja ne smije doći do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog saobraćaja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.