Voz pregazio 14 migranata u Makedoniji

Najmanje 14 imigranata poginulo je kasno sinoć kada ih je pregazio voz na pruzi Veles – Skoplje, prenose makedonski mediji navode Ministarstva unutrašnjih poslova ove države i dodaju kako tačna cifra poginulih i povrijeđenih u ovom incidentu nije poznata.

Kako se navodi, prema do sada dostupnim informacijama, međunarodni voz koji saobraća na liniji Solun – Beograd udario je grupu imigranata koja je išla ka makedonskoj prijestolnici.

Mediji javljaju kako je riječ o grupi od 50 migranata koja je prugom išla za Beograd. Nesreća se desila na uskom terenu gdje nije bilo mogućnosti da se svi sklone.

Glasnogovornica policije Anita Stojkovska rekla je da su sudski i policijski istražitelji na terenu. Dio imigranata preživio je nesreću, dodala je glasnogovornica. Policija ih je uspjela uhapsiti osmero, vjerojatno rođake poginulih, a ostali su se razbježali.

Kočnice i sirena

Kada je voz naišao, oni su odmarali na pruzi, mašinovođa je pokušao kočiti, koristio je sirenu, ali nije uspio navrijeme zakočiti, navode iz MUP-a.

„Prema riječima mašinovođe, voz se kretao brzinom 80 kilometara na sat, kada je ugledao grupu migranata na pruzi, njih 30-ak prema njegovim procjenama. Naglo je počeo kočiti, uključio je i sirenu, međutim to nije pomoglo da ne udari u grupu, da zaustavi voz. Od tog udara, smrtno su stradala 14 migranata iz Afganistana i Somalije, radi se o mladim ljudima, njihov identitet još nije poznat“, javila je Al Jazeerina novinarka Milka Smilevska iz Skoplja.

„Prema procjeni policajca, koji su radili uviđaj, radi se o ljudima koji su imali 20-ak godina. Policija je i danas na terenu. To je nepristupačan teren, nekih 15 kilometara od Velesa i do tamo se može stići samo vozom. Još se pravi uviđaj kako bi se pretražio detaljno teren na dnevnoj svjetlosti.“

Smilevska dodaje kako je, zbog naglog kočenja, lokomotiva je bila oštećena u kvaru i zbog toga je promet bio noćas prekinut tri sata.

„Inače i danas smo zabilježili pored pruge nove grupe migranta koje se kreću sa juga od Grčke prema sjeveru, prema Srbiji. Kreću se prema sjeveru i traže pogodni momenat da ilegalno uđu Srbiju i produže svoj put prema zemljama EU“, ističe novinarka Al Jazeere, kao i do da je ovo jedna od najvećih do sada željezničkih nesreća u kojem je stradao tako veliki broj ljudi.

Privedeno osam osoba

Nesreća se desila blizu stanice Pčinja. Na mjestu nesreće zatečeno je još osam migranata koji su privedeni.

Ilegalni migranti često koriste prugu kao putokaz na nepoznatom terenu.

Imigranti ulaze u Makedoniju u području Gevgelije i onda ih krijumčari u natrpanim kamionima prevoze do granice sa Srbijom ili oni sami do tamo nastoje doći pješice, krećući se isključivo noću, dok se danju skrivaju.

Uglavnom dolaze iz Sirije, sjeverne i zapadne Afrike ili Afganistana.

Izvor: Al Jazeera i agencije