Von der Leyen upozorava na pogubnu sebičnost unutar EU-a

'I dok Evropljani iz preventivnih razloga moraju držati razmak između sebe, istovremeno moraju tješnje sarađivati više nego ikad', kaže Von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uputila je snažan poziv na zajedništvo i upozorila na sebičnost, koja se pokazivala na početku krize s pandemijom korona virusa.

“Kad je Evropi zaista trebao duh ‘svi za jednog’, odgovor mnogih u početku je bio ‘samo za mene'”, rekla je Von der Leyen u govoru u Evropskom parlamentu, prenosi Hina.

U sjedištu Evropskog parlamenta u Briselu održava se vanredna plenarna sjednica Evropskog parlamenta, na kojoj bi zastupnici trebali usvojiti hitne mjere za suočavanje s pandemijom korona virusa, koje uključuju podršku za zdravstvene sisteme i finansijsku pomoć zemljama članicama koje je najteže pogodila ta kriza.

Na sjednici učestvuje samo nekoliko zastupnika, onih koji su se zatekli u Briselu. Prvi put u historiji zastupnici će glasati na daljinu, e-poštom.

Historijske mjere

Predsjednica Komisije rekla je da nije trebalo dugo da neki na svojoj koži osjete posljedice nekoordiniranog djelovanja s ostalim članicama.

“I dok Evropljani iz preventivnih razloga moraju držati razmak između sebe, istovremeno moraju”tješnje sarađivati više nego ikad”, kaže Von der Leyen.

Upozorila je da treba imati na umu da će se sve odluke koje donose u ovoj krizi pamtiti vrlo dugo i utjecati na to kako će Evropska unija sutra izgledati.

Podsjetila je na izjavu jednog od osnivača EU-a Jeana Monneta da se Evropa gradi u krizama, ali i na izjavu bivšeg njemačkog kancelara Konrada Adenauera da je “historija zbir svih stvari koje su se mogle izbjeći”.

Izvor: Agencije