Von der Leyen pozvala na brže formiranje Evropske komisije

Sljedećih pet godina bit će odlučujući period za Evropu u teškom globalnom okruženju, smatra Ursula Von der Leyen (EPA)

Nakon što francuska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Europskoj komisiji nije prošla na saslušanju u Europskom parlamentu, novoizabrana predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen pozvala je sve strane da brzo djeluju u cilju formiranja novog sastava EK-a.

Europski parlament je ranije odbacio francusku kandidatkinju za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, blisku suradnicu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nakon drugog saslušanja, što bi moglo dovesti do kašnjenja u potvrđivanju nove ekipe Ursule Von der Leyen, javlja agencija dpa.

“Ne smijemo izgubiti iz vida što je na kocki: sljedećih pet godina bit će odlučno razdoblje za Europu u teškom globalnom okruženju. Europa se mora pozabaviti Brexitom, trgovinskim prijeporima i sukobima u svom neposrednom susjedstvu”, kazala je Von der Leyen, prenosi Hina.

Zastupnici nezadovoljni na saslušanju

“Ulog je velik i stoga je sada neophodno, zajedno s EP-om, ubrzati postupak kako bi Europa mogla brzo djelovati”, dodala je predsjednica EK-a.

Goulard je treća od 26 kandidata koje Europski parlament nije potvrdio.

Bliska suradnica Macrona je u četvrtak morala na dodatno saslušanje, jer nakon prvog, održanog prošli tjedan, zastupnici nisu bili zadovoljni njezinim nastupom.

Nakon dodatnog saslušanja, članovi dvaju odbora pred kojima je saslušavana – Odbor za jedinstveno tržište i Odbor za industriju – većinom su glasova odbacili njezinu kandidaturu.

U tajnom glasanju dobila je samo 29 glasova, a protiv je bilo 82.

Dvije istrage protiv kandidatkinje

Čelnica socijalista u EO-u Iratxe Garcia se u međuvremenu oglasila i kazala da ju, suprotno tvrdnji Macrona, Von der Leyen nikada nije konzultirala u vezi s Goulard.

Konačnu odluku o rezultatima saslušanja donosi Konferencija predsjednika, koja čine predsjednik EP-a i šefovi političkih skupina, ali teško je očekivati da će vodstvo EP-a ići protiv odluke donesene tolikom većinom u odborima.

Protiv Goulard se vode dvije istrage, jedna u Francuskoj, a jednu vodi Ured EU-a za borbu protiv prijevara – OLAF, zbog sumnje da je sudjelovala u sustavu fiktivnog zapošljavanja članova svoje stranke kao asistenata zastupnika u EP-u.

Izvor: Agencije