Von der Leyen pozvala EU da bolje iskoristi vlastitu moć

Evropa mora naučiti jezik moći, ojačati mišiće tamo gdje smo se prije oslanjali na druge, kaže Ursula von der Leyen (EPA)

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak Evropu na energičniji nastup na globalnom planu.

“Evropa mora naučiti jezik moći. A to znači ojačati mišiće tamo gdje smo se prije oslanjali na druge; pri tome mislim na sigurnosnu politiku”, rekla je ona govoreći u sjedištu demokršćanima bliske Fondacije “Konrad Adenauer” u Berlinu.

Bivša njemačka ministrica odbrane Njemačke se založila za to da Evropska unija “fokusiranije” usmjeri svoje postojeće snage, prenosi Hina.

Von der Leyen je kao primjer navela odnose EU-a s Kinom.

“Možemo jače utjecati na uvjete pod kojima sklapamo poslove s Kinom. Jer, Kina, doduše, jeste važan partner za EU, ali je isto tako i EU vrlo važan partner za Kinu”, kazala je ona.

Neprocjenjive vrijednosti Evrope

Istakla je kako je Evropa možda “mala i sve starija”, ali ima nešto što je neprocjenjivo – pravna država, sloboda, demokratija i otvorenost za sve životne oblike.

“Tako nešto mladi u Rusiji i Kini nemaju”, dodala je.

Govoreći o državama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi spomenula je “stratešku politiku proširenja”.

“U našem je interesu da države Zapadnog Balkana zadrže evropsku perspektivu. Dijelimo isti kontinent, istu historiju, istu kulturu i iste izazove”, rekla je von der Leyen.

Dodala je kako će ako EU uskrati ovu perspektivu u tu nišu upasti drugi, bilo da se radi o Kini, Rusiji, Turskoj ili Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije