Von der Leyen: Povezivanje s Balkanom od strateške važnosti za EU

Merkel smatra da je važno da Sjeverna Makedonija i Albanija ne izgube nadu u perspektivu pristupanja (EPA)

Nova predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen smatra da je što čvršće povezivanje Zapadnog Balkana s Europskom unijom od strateške važnosti za samu Uniju.

“Čvrsto vjerujem da je od velike strateške važnosti za nas da povežemo Zapadni Balkan s EU-om što je bliže moguće”, rekla je ona novinarima nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, javlja Tanjug, pozivajući se na Politico.

Takva je njezina izjava jasna primjedba na račun francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji se prošlog mjeseca usprotivio odluci o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom.

“Albanija i Sjeverna Makedonija učinile su nevjerojatne napore da stignu do točke koju smo od njih tražili da dostignu”, ocijenila je Von der Leyen te najavila da će “potražiti alternativne načine za jačanje veza s tim državama”.

‘Drugi će upasti u vakuum’

“Sve dok ne bude moguće doista otvoriti pristupne pregovore, uložit ću svu svoju energiju u razvijanje zajedničkih projekata, koji će još više povezati te države s nama kroz tijesnu suradnju. Ako to ne učinimo, drugi će upasti u vakuum, a ne želimo da se to dogodi”, rekla je Von der Leyen.

Merkel smatra da je od iznimne važnosti za strateški interes Europe da te države (Sjeverna Makedonija i Albanija) ne izgube nadu u perspektivu pristupanja.

“To je pitanje veoma blisko povezano s pitanjem migracije”, dodala je Merkel, aludirajući na činjenicu da su mnoge izbjeglice prethodnih godina ulazile u EU balkanskom rutom.

Izvor: Agencije