Oglasi

Von der Leyen najavila oštriju borbu protiv raka

Evropska komisija procjenjuje da će, bez daljnjih aktivnosti, slučajevi raka pogoditi 40 posto stanovništva.
EU je posljednji put napravio šemu za prevenciju i rano otkrivanje raka prije 30 godina, tvrdi Ursula von der LeyenEPA

Evropska komisija predstavit će novu strategiju za borbu protiv raka do kraja godine, najavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, javio je Reuters.

Ona je to rekla u Evropskom parlamentu, a kako prenosi Tanjug, njena mlađa sestra umrla je od te bolesti.

EK procjenjuje da će se bez daljnjih aktivnosti slučajevi raka u Evropskoj uniji udvostručiti u narednih 15 godina i da će pogoditi 40 posto stanovništva.

Mjere koje Komisija predlaže kreću se od promjena životnog stila, borbe protiv zagađenja, preko vakcinacije i bolje dijagnostike, a navodi se i da će prevencija biti na vrhu liste prioriteta zbog 40 posto slučajeva raka koje je moguće spriječiti.

Svakih devet sekundi novi slučaj

Von der Leyen je istakla da je posljednji put EU napravila šemu za prevenciju i rano otkrivanje raka prije 30 godina.

"Svijet se promijenio. Evropa se promijenila i broj slučajeva, nažalost, raste", rekla je Von der Leyen.

Prema posljednjem istraživanju evropske agencije za statistiku Eurostat, svakih devet sekundi u EU bude otkriven novi slučaj raka, a godišnje od ove bolesti umre 1,3 miliona ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.