Von der Leyen: Hrvatska je uspješna evropska priča

Prije Hrvatske, Von der Leyen je posjetila Poljsku i Francusku (EPA)

Hrvatska je iznimno uspješna europska priča, rekla je izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen po dolasku u Zagreb.

Prema njezinim riječima, Hrvatska je najmlađa članica Europske unije, a već početkom 2020. predsjedat će Vijećem EU. 

“Hrvatska je izuzetno uspješna priča i ona je model za mnoge, mnoge zemlje”, rekla je Von der Leyen u kratkoj izjavi za novinare prije razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Smjernice svog predsjedanja Europskom komisijom dala je prije dva tjedna, a ovom prilikom je podsjetila na važnost tema kao što su inovacija, digitalizacija, demografija. 

“Mislim da u tome (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način”, rekla je.

Tu je nabrojala prvenstveno potporu za roditelje i subvencije, te istaknula kako je demografski pad problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje.

Plenković je priznao da “Hrvatska još uvijek lovi korak u razvojnom smislu”.

“Polako dižemo naš stupanj investicija i životnog standarda da dođemo na razinu primjerenu onima koji su razvijeniji u obitelji Europske unije”, rekao je Plenković.

Razgovori i o demografskim problemima

Obećao je da će, zajedno s EU, “nastaviti djelovati i po pitanju demografije, koje je jako važno”.

“Bilo bi sjajno kada bi europski građani osjetili da Europska unija pomaže u rješavanju onoga što je ključno za naš opstanak’, dodao je Plenković.

Iza zatvorenih vrata bi dvoje sugovornika, barem prema najavama, trebali razgovarati o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u schengenski prostor i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama, javlja Hina.

Hrvatska je među prve tri europske države koje je posjetila novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a.

Iz Banskih dvora ističu kako je dolazak novoizabrane predsjednice EK u Hrvatsku, nakon njezinoga boravka u Poljskoj i Francuskoj, osobito značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020. godine kad će po prvi puta predsjedati Vijećem Europske unije.

‘Značjna posjeta za Hrvatsku’

Plenković je uoči susreta izjavio kako je dolazak nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Hrvatsku značajan zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Europskim vijećem.

“Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera je bio blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja zna i posjećivala je Hrvatsku, u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Damira Krstičevićem, a ima veliko iskustvo četiri mandata u njemačkoj vladi”, rekao je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u subotu da Hrvatska “ne smije biti indiferentna prema tome, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU-a”. 

Smatra da je posjet nove predsjednice Europske komisije, uz ostalo, i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću, koji je bio pregovarač Europske pučke stranke (EPP) u razgovorima o čelnim pozicijama Unije.

Izvor: Agencije