Von der Leyen građanima preporučila da pričekaju sa planiranjem odmora

U ovoj krizi se od svih nas traži solidarnost, poručila je Von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je građanima preporučila da još ne zakazuju ljetne odmore zbog nepredvidivosti razvoja pandemije korona virusa.

“Građanima preporučujem da još malo pričekaju s planovima za ljetni odmor. Niko trenutno ne može davati ozbiljne prognoze o tome kako će se pandemija razvijati u julu i augustu”, rekla je Ursula von der Leyen u razgovoru za nedjeljno izdanje tiražnog dnevnika Bild am Sonntag, prenosi Hina.

‘Pokazati solidarnost’

Njemačka demokršćanska političarka je u istom razgovoru kritizirala odluku njemačke vlade po kojoj turističke agencije i kompanije klijentima čija bukiranja su zbog pandemije korona virusa propala, nisu dužne povratiti novac nego bonove.

“U cijeloj Evropi potrošači imaju pravo birati žele li umjesto odgođenog putovanja novac ili bon”, rekla je von der Leyen.

Ona je istovremeno mušterije “koje nisu u finansijskim poteškoćama” pozvala da ne traže povrat novca od turoperatora.

“U ovoj krizi se od svih nas traži solidarnost. Ko to finansijski može podnijeti, taj ne bi trebao insistirati na povratu novca nego pomoći time što će zadržati bon kako bi se turističkim agencijama pomoglo da prebrode ove teške sedmice”, rekla je Von der Leyen.

Izvor: Agencije