Volvo ukida još 3.000 radnih mjesta

Zahvaljujući prethodnom programu restrukturiranja, Volvo je samo u trećem tromjesečju smanjio troškove poslovanja za 220 miliona dolara (EPA)

Švedski proizvođač kamiona Volvo ukinut će blizu 3.000 radnih mjesta, što je dio novog plana ušteda kako bi povećao profitabilnost, objavili su tamošnji mediji.

Ta je kompanija u oktobru najavila novi plan restrukturiranja kojim bi uštedjela oko 470 miliona američkih dolara do kraja iduće godine.

Ovaj plan nadovezat će se na prethodni u kojem je bez posla ostalo blizu 4.400 zaposlenika od ukupno 111.000 koliko ih Volvo zapošljava u svijetu.

Zahvaljujući prethodnom programu restrukturiranja, Volvo je samo u trećem tromjesečju smanjio troškove poslovanja za otprilike 220 miliona dolara, dvostruko više nego u prethodnom kvartalu.

Operativna dobit

Zbog toga je u trećem tromjesečju taj švedski proizvođač kamiona ostvario operativnu dobit od 401 milion dolara, skoro 16 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazao je poslovni izvještaj kompanije, objavljen krajem oktobra.

„Rezultat u trećem kvartalu mali je, ali čvrst korak na putu povećanja profitabilnost za Volvo grupu koja je među najboljima u industriji“, poručio je tada Olof Persson, izvršni direktor švedske firme.

Volvo je najveća švedska kompanija po vrijednosti prodaje i najveći privatni poslodavac u toj skandinavskoj državi, no posljednjih godina pokušava povećati profitabilnost, po čemu zaostaje iza svojih najvećih konkurenata na tržištu kamiona –  njemačkih divova Daimlera i Volkswagena, s njegovim brandovima Scania i MAN.

Izvor: Agencije