Volkswagenova ‘Buba’ 2019. godine odlazi u penziju

Njemački model izborio se za status ikone svjetske autoindustrije (EPA)

Nakon gotovo sedam desetljeća postojanja, Volkswagenova “Buba” odlazi u historiju.

Njemačka kompanija objavila je da će u julu sljedeće godine obustaviti proizvodnju ovog modela, kako bi se okrenula jačanju pozicije na tržištu SUV i crossover modela.

Prva “Buba”, odgovor inženjera Ferdinanda Porschea na želju Adolfa Hitlera da Njemačka napravi jeftin automobil za narodne mase, na cestu je izašla 1938. godine.

Proizvodnja joj je krenula četrdesetih godina, a do 1955. godine njemačkim cestama krstarilo je preko million primjeraka.

U narednim desetljećima “Buba” je osvajala simpatije poklonika u svim dijelovima planete, postavši ikona automobilske industrije.

Narodni automobil

Vrhunac popularnosti zabilježila je šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je preko crtanog filma Herbie the Love Bug stekla svjetsku slavu.

U tom periodu Volkswagen je na potražnju za modelom odgovorio otvaranjem fabrike u Meksiku, a upravo bi iz tog pogona u julu 2019. godine trebao izaći posljednji primjerak “Bube”.

“Gubitak ‘Bube’, nakon tri generacije i gotovo sedam desetljeća, izazvat će burne emocije velikog broja obožavatelja ovog modela”, izjavio je šef Volkswagenovog odjela u Americi Hinrich Woebcken.

Njemački automobilski div razmatrao je planove da “Bubi” podari novi život, kroz elektrifikaciju modela no, od toga je odustao.

Izvor: Agencije