Oglasi

Volkswagen želi dalji rast prodaje i prihoda

Njemačka kompanija u periodu oktobar-decembar 2011. zaradila je 2,16 milijardi eura.
Tokom cijele 2011. Volkswagen je zaradio 15,41 milijardu eura, što je dvostruko više nego 2010.AFP/Getty

Najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen želi ostvariti dalji rast u prodaji automobila i prihodima tokom 2012. godine.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak VW je objavio pad u neto zaradi u posljednjem kvartalu prošle godine, prenosi Reuters.

Njemačka kompanija, koja je 2011. godine pretekla japansku Toyotu i postala drugi najveći proizvođač automobila na svijetu iza General Motorsa,  saopćila je kako je u periodu oktobar-decembar 2011. zaradila 2,16 milijardi eura što je daleko manje od 3,2 milijarde eura zarađenih u istom periodu 2010. godine.

Tokom 2011. godine, Volkswagen je prodao blizu 8,3 miliona vozila što je porast od 14,7 procenata u odnosu na cifru od 7,2 miliona kada je pretekao Toyotu. 

Iz VW-a su naveli kako su ukupni prihodi na kvartalnom nivou porasli na 43,06 milijardi eura sa 34,33 milijarde, dok je operativni profit pao sa 2,32 na 2,29 milijardi.

Tokom cijele godine je Volkswagen zaradio 15,41 milijardu eura, što je dvostruko više nego 2010. godine.

Novi modeli

Svjetska tržišta su sa velikim nestrpljenjem čekala objavu protoka novca kroz godinu u VW.

Prošlog mjeseca, njemačka kompanija je saopćila kako su prihodi u 2011. godini pojačani brojnim faktorima povezanih sa preuzimanjem Porschea.

Tokom 2011. godine, Volkswagen je prodao blizu 8,3 miliona vozila što je porast od 14,7 procenata u odnosu na cifru od 7,2 miliona kada je pretekao Toyotu.

Ovo je prvi put da je VW u jednoj godini prodao više od osam miliona automobila.

Kompanija je također navela kako očekuje novi rast isporuka u 2012. godini uz pomoć novih modela u cijelom koncernu, a koji uključuje još i Seat, Bentley, Lamborghini, Audi i Škodu.

Navodi se kako se očekuju i veći prihodi, ali nije objavljena tačna cifra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.