Volkswagen se izvinio zbog skandala

Novi direktor “Volkswagena” Herbert Diess ispričao se na salonu automobila u Tokiju zbog skandala u vezi s manipulacijom emisijama štetnih plinova.

Diess je obećao da će ta automobilska kompanija ponovno pridobiti povjerenje kupaca te dodao da će u Japanu biti odgođena prezentacija jednog modela s dizelskim motorom.

Šef “Volkswagenovog” japanskog odjela Sven Stein, koji je nastupio prije Diessa, naklonio se pokorno na nekoliko sekundi u japanskom stilu u znak isprike. Diess to nije učinio.

“Želim se ispričati u ime cijele kompanije”, rekao je novi direktor, koji je stigao iz kompanije BMW.

Diess: Da se ne ponovi

Naglasio je da je rješavanje ovog problema prioritet, kao i to da se osigura da se ovo više nikada ne ponovi.

“Volkswagen” se našao u problemima kada su vlasti SAD-a utvrdile da dizelski automobili ove marke u realnoj vožnji emitiraju znatno više dušikovih oksida nego tijekom testova.

Njemačka kompanija potom je priznala da je u automobile ugrađen softver koji prepoznaje kada se vozilo testira i tada prilagođava emisije zakonskim normama.

Proizvođač je diljem svijeta povukao milijune automobila na servis, a u budućnosti ga očekuju velike novčane kazne.

Diess je obećao da će izgraditi “novi i još bolji ‘Volkswagen'” na principima “inovacije, odgovornosti i trajne vrijednosti”.

Diess i Stein potom su zajedno predstavili novi SUV model s hibridnim benzinsko-električnim pogonom.  

“Volkswagen” je objavio da je u trećem tromjesečju evidentirao velike gubitke zbog globalnog skandala, koji će se također odraziti i na dobit u 2015. godini.

Kako navodi agencija Reuters, riječ je o prvom kvartalnom gubitku za VW u posljednjih petnaest godina.

VW uknjižio prvi gubitak u 15 godina 

U priopćenju VW-a se navodi da je gubitak iz poslovanja u razdoblju od srpnja do rujna iznosio 3,48 milijardi eura, u usporedbi s profitom od 3,23 milijarde eura iz istog razdoblja lani, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

Ocjenjuje se da je takav gubitak znatno veći od projektiranog manjka analitičara od 3,27 milijardi eura.

Istodobno, VW je priopćio da će cjelogodišnji operativni profit biti “znatno niži” nego u 2014. godini, iako će se podaci o globalnoj prodaji vozila poklapati s prošlogodišnjim.

Kompanija je ranije izdvojila 6,7 milijardi eura u razdoblju od srpnja do rujna za pokrivanje troškova nastalih uslijed afere.

Ne računajući troškove prouzrokovane skandalom, taj proizvođač automobila očekuje da će ostvariti rast između 5,5 i 6,5 posto, nakon povećanja profita za 6,3 posto u 2014. godini.

“Volkswagen” planira umanjiti investicije za milijardu eura godišnje u svoju baznu automobilsku marku, koja će povući s tržišta pet milijuna automobila.

Marka “Audi”, koja donosi gotovo 40 posto profita grupacije, također će umanjiti planirane troškove.

Izvor: Agencije