Volkswagen postaje jedini vlasnik Porschea

Winterkorn: Ovo je dobro za Volkswagen, za Porsche i za Njemačku (Reuters)

Najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen kompletirat će preuzimanje njemačkog proizvođača sportskih vozila Porsche dvije godine ranije nego što je planirano, kako bi se otvorili do sada nedodirnuti dijelovi budžeta.

U saopćenju koje je objavljeno u srijedu navečer, dvije kompanije koje se pokušavaju spojiti u jednu od 2009. godine, navodi se kako je pronađen način spajanja njihovog poslovanja „blizu dvije godine ranije nego što bi to bilo ekonomski izvedivo“ prema ranijim planovima.

Zbog ove vijesti, dionice VW-a su skočile za više od četiri procenta u četvrtak ujutro.

Prema dogovoru, za koji navode da će se osloboditi 320 miliona eura, VW će platiti Porscheovoj vlasničkoj kompaniji Porsche SE 4,46 milijardi eura i jedan dio udjela u VW-u za 50,1 posto kompanije koji nisu u vlasništvu Volkswagena.

VW je prvobitno kupio 49,9 procenata udjela u Porscheu 2009. godine u prvom dijelu složenog dogovora oko preuzimanja, čije je finiširanje od tada naišlo na veliki broj zakonskih i poreznih prepreka.

Prije VW-ovog preuzimanja Porschea, proizvođač sportskih automobila je pokušao napraviti suprotan potez, kupovinu većeg VW-a, ali nije uspio, već je napravio dug od 10 milijardi eura tokom procesa.

Brojne koristi

Kada je Volkswagen 2009. objavio da planira preuzeti Porsche, početni cilj je bilo spajanje sa Porscheom SE, koji trenutno drži 50,7 posto udjela u VW-u i 50,1 posto u Porsche AG.

No, brzo je odustao od takvih ambicija zbog prijetnji velikog broja tužbi, kojima su menadžeri fondova tražili milijarde dolara od Porschea zbog štete nakon neuspješnog preuzimanja.

Prema novoj strukturi spajanja, Porsche SE „će učestvovati sa operacijama kao holding kompanija i sa 50,1 posto učešća u Porscheu prema Volkswagen AG-u koji indirektno već drži 49,9 posto Porsche AG-a“.

„Kada se transakcija završi, Volkswagen će držati 100 posto dionica Porsche AG-a preko posredničke holding kompanije“, objašnjava se u saopćenju.

Izvršni direktor VW-a Martin Winterkorn kazao je kako će ubrzani dogovor o spajanju donijeti koristi klijentima, uposlenicima i dioničarima.

„Jedinstveni brend Porsche sad će postati sastavnim dijelom grupe VW-a. To je dobro za Volkswagen, za Porsche i za Njemačku kao industrijsku lokaciju. Kombiniranje njihovog poslovanja ojačat će oba brenda i sa strateške i sa finansijske strane“, istakao je.

„Sada možemo još bliže sarađivati i zajedno koristiti prednosti rasta u premium segmentu.“

VW koncern od ranije čine Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, Bentley, Bugatti, Lamborghini, te kamionski brendovi Scania i MAN.

Izvor: Agencije