Volkswagen pokreće ‘električnu ofanzivu’

Volkswagen je objavio kako planira povećati broj modela električnih automobila sa 50 na 70 (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen u utorak je objavio kako je tokom protekle godine imao neto profit od 12,15 milijardi eura, što je daleko više od prognoza analitičara, te kako u narednih 10 godina planira povećati proizvodnju električnih vozila do 22 miliona primjeraka.

Zarada dolazi uprkos velikim optužbama zbog afere Dieselgate (skandal oko softvera za prikrivanje štetnih emisija) i teškom putu uoči strožijih provjera zagađenja.

Operativni prihodi glavnog brenda VW-a su 3,2 milijarde eura, dok su prošle godine iznosili 3,3 milijarde eura.

Ukupno je koncern, koji čini 12 brendova, prodao 10,8 miliona vozila širom svijeta i tako imao ukupnu zaradu od 235,8 milijardi eura.

U objavi na zvaničnoj internetskoj stranici, VW je objavio kako planira povećati broj modela električnih automobila sa 50 na 70.

Stanica svakih 120 kilometara

Kroz narednih 10 godina koncern predviđa da će povećati proizvodnju ovih ekološki prihvatljivih vozila sa 15 na 22 miliona primjeraka.

“Volkswagen želi osigurati pojedinačnu mobilnost za milione ljudi u godinama koje dolaze, mobilnost koja je sigurnija, čišća i u potpunosti povezana. Kako bi iznijeli potrebne investicije za električnu ofanzivu, moramo napraviti dalji napredak u efikasnosti i performansama svih područja rada”, naveo je izvršni direktor njemačke kompanije Herbert Diess.

Gigant autoindustrije iz Wolfsburga dodaje kako će, kako bi dodatno povećao pokretljivost električnih vozila, uspostaviti 400 stanica za brzo punjenje baterija duž evropskih većih saobraćajnica do 2020. godine, u saradnji s partnerima.

Dodaje se kako će 100 njih biti u Njemačkoj, pa će stanica biti svakih 120 kilometara.

Izvor: Agencije